Politika

Cvijanović se u Havani sastala sa predsjednikom Kube, Díaz-Canelo pozvan u službenu posjetu BiH

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović sastala se danas u Havani sa predsjednikom Republike Kube Miguelom Díaz-Canelom.

Sagovornici su konstatirali da je službena posjeta predsjedavajuće Cvijanović Republici Kubi prvi i važan korak u pravcu unapređenja bilateralnih odnosa dviju strana.

Na sastanku, kojem su prisustvovali ministri vanjskih poslova, javnog zdravlja i vanjske trgovine i investicija Kube, ocijenjeno je da BiH i Kuba nemaju otvorenih pitanja, te da to treba da bude snažan poticaj ka jačanju suradnje u području zdravstvene zaštite, znanosti, poljoprivrede i turizma.

Predsjednik Republike Kube iskazao je zahvalnost za potporu BiH Rezoluciji Ujedinjenih naroda, kojom se poziva na ukidanje embarga Kubi.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH upoznala je sugovornika sa aktualnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, te je pozvala predsjednika Kube u službenu posjetu BiH, istaknuvši da postoji dobra volja i opredijeljenost ka jačanju suradnje i prijateljskih veza sa Kubom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.