Damir Mašić DF SDA
Politika

Damir Mašić: Očekujem usvajanje budžeta FBiH do kraja mjeseca

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić ističe da je evidentno da će sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH biti održana iduće sedmice.

To je preduslov za nastavak konstituiranja vlasti u FBiH te usvajanja budžeta. To je trenutno prioritet.

“Očekujemo da ćemo do kraja mjeseca kao Zastupnički dom zajedno sa Domom naroda usvojiti budžet. Vlada će imati dovoljno vremena da ga analizira i eventualno uputi rebalans budžeta u nastavku godine”, kazao je Mašić.

Kako je kazao, postoji stabilna većina u oba doma parlamenta. Kaže da će prije ili kasnije biti izabrana izvršna vlast.

Dodaje da se visoki predstavnik Christian Schmidt potpuno nepotrebno uplitao u Ustav i izborni sistem kada je u pitanju Federacija BiH. Svojom odlukom, kojom je navodno htio riješiti problem, samo dodatno zakomplikovao situaciju.

“Spekulisalo se da je on tom odlukom htio zaštititi HDZ. Ta stranka je već bila zaštićena i bez ikakvih izmjena bi bila nezaobilazna u formiranju vlasti.

Ovim je on praktično zaštitio dalju blokadu koja je moguća na osnovu novih pravila”, dodao je Mašić.

Podsjetio je da je SDP 2014. godine, kada nije bio u parlamentarnoj većini, “podigao ruke” za Milana Dunovića, jer je to bilo ispravno i odgovorno ponašanje, Kaže da se SDA, koja je sada u istoj situaciji, ponaša neodgovorno i prijeti blokadama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare