Vijesti

Deminerski tim FUCZ-a kod Viteza očistio površinu veličine 115.446 m2

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) "Busovača B" na području Općine Vitez metodom tehničkog izviđanja deminirao je zadatak "Šehov gaj Lazine 5" površine 115.446 m2 koji se nalazi dva kilometara sjeveroistočno od centra Viteza i u neposrednoj blizini Donje Dubravice, Križančeva Sela i Tolovića.

Pored manualnih timova Busovača B i deminerskog tima za uzorkovanje na zadatku je bio angažiran i POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva) Federalne uprave civilne zaštite, saopćeno je iz FUCZ-a.

Prilikom tehničkog izviđanje deminerski timovi FUCZ pronašli su, uklonili i uništili 20 PP (protupješačkih) mina i 12 komada NUS-a (neeksplodiranih ubojitih sredstava). Uništavanje pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava izvršeno je od strane timova FUCZ-a za uklanjanje NUS-a.

"Potok i izrasla vegetacija na ovom lokalitetu predstavljali su otežavajuću okolonost prilikom izvođenja deminerskih radova", saopćili su.

U navedenim naseljima izvršen je povratak u ratu raseljenog stanovništva. U neposrednoj blizini predmetne lokacije nalaze se putne komunikacije između navedenih sela dok istočni dio graniči sa privatnim parcelama koje se intenzivno koriste.

Tehničkim izviđanjem i otklanjanjem minske opasnosti omogućilo se vlasnicima privatnog zemljišta i šume korištenje prirodnih resursa, siguran pristup i putna komunikacija za lokalno stanovništvo koje obrađuje zemlju neposredno uz rizičnu površinu.