Mentalno zdravlje

Depresija ili bipolarni poremećaj: Kako razlikovati ova stanja

Bipolarni poremećaj karakteriziraju ciklusi depresije i manije. Simptomi depresije mogu biti toliko intenzivni da se mogu činiti nepremostivima

Nije uvijek lako otkriti kakvo je naše mentalno zdravlje, čak ni nakon dijagnoze. Jedno od stanja mentalnog zdravlja koje se najviše dovodi u pitanje je bipolarni poremećaj, koji ima mnogo simptoma koji se mogu preklapati sa simptomima drugih poremećaja, osobito s depresijom.

Bipolarni poremećaj karakteriziraju ciklusi depresije i manije. Simptomi depresije mogu biti toliko intenzivni da se mogu činiti nepremostivima, a simptomi manije ponekad su toliko ekstremni da su oboljeli u stanju otići na putovanje oko svijeta bez ijedne stvari u kovčegu.

Psihijatrica Tracey Marks pomaže ljudima da nauče razliku depresije i bipolarnog poremećaja te kako prepoznati o čemu je riječ.

U svom videu na YouTubeu je objasnila da se bipolarni poremećaj najčešće javlja u tinejdžerskim godinama, odnosno da se između 15. i 19. godine može javiti depresija, koja je jedan od simptoma tog poremećaja. Može se dogoditi da godinama nema nikakve manične epizode, zbog čega se često pogrešno dijagnosticira unipolarna depresija, koja spada među velike depresivne poremećaje.

"Unipolarna depresija se prvi put obično javlja ili pojavljuje kasnije u životu", kaže Marks.

Kada depresija stvara bipolarni poremećaj, antidepresivi ne djeluju ili mogu pogoršati stanje, tvrdi Marks.

Neki od simptoma bipolarnog poremećaja su promjene raspoloženja, nemogućnost dovršavanja poslova i zadataka, razdražljivost, ubrzani govor, česti problemi na poslu, nedostatak koncentracije i fokusa, problemi s koncentracijom i problemi sa spavanjem.

S druge strane, depresiju najčešće karakteriziraju promjena apetita, umor, osjećaj bezvrijednosti, gubitak interesa za aktivnosti koje su nas inače uvijek zanimale, nedostatak energije, problemi sa spavanjem, koncentracijom i pamćenjem, gubitak kilograma ili naglo debljanje.