Politika

DF predao svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona. Đonlagić: Ovo HDZ-ovo ne smije proći

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić potvrdio je Feni da je kao član Interesorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakonodavsta BiH danas predao prijedlog izmjena Izbornog zakona DF, a koji su kao Klub zastupnika u PD PSBiH, predlagali još u februaru prošle godine.

“Cilj je otkloniti sve vrste diskriminacije građana po osnovu etničke pripadnosti, mjesta prebivališta i imati jednaku vrijednost glasa za sve”, izjavio je Đonlagić.

Kako je istaknuo prijedlog je u skladu sa Mišljenjem Evropske komisije, rezolucijom Evropskog parlamenta, stavom Vlade SR Njemačke.

“Kroz predložene izmjene se provode sve presude Suda za ljudska prava iz Strazbura. To znači da svaki građanin ima pravo da se kandiduje i da bude biran. Brišu se etničke odrednice kod izbora za Predsjedništvo BiH, a uloga Doma naroda se svodi na jasno definisana i taksativno nabrojana pitanja od vitalnog interesa”, naglasio je Đonlagić.

Ocijenio je nedopustivim cementiranje etničkog koncepta kandidiranja i glasanja na izborima, što, dodao je, nije u skladu sa presudama Suda iz Strazbura, koje su “naša međunarodna obaveza da bi krenuli dalje ka EU”.

“Dobro je da od danas znamo kakve prijedloge je ko dostavio i šta su ciljevi. I ako nekome do sada nije bilo jasno ko šta želi, od danas jeste! HDZ je otišao i korak dalje u etničkom cementiranju pa sada traži da se ime kandidata iz HDZ ugradi u Izborni zakon i Ustav BiH. Ovo što su predložili je ponovno rađanje “Herceg Bosne”, projekta koji je proglašen udruženim zločinačkim poduhvatom pred sudom u Hagu. Ovo ne smije i neće proći”, zaključio je u izjavi Feni predsjedavajući Kluba poslanika u PDPSBiH i član Interesorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakonodavsta BiH Dženan Đonlagić.

Kompletan dokumnet možete vidjeti OVDJE.Povezani postovi: