Vijesti

Dok ih Novalić gura u stečaj, radnici Zraka danas samoinicijativno pokreću proizvodnju

Radnici Zraka su odlučili da danas samoinicijativno pokrenu proizvodnju kako bi se ispoštovao potpisani ugovor.

Riječ je o ugovoru koji je firma Zrak d.d. Sarajevo potpisala sa austrijskom kompanijom vojne industrije. Neočekivana odluka radnika dolazi nakon informacije da je u ovoj firmi pokrenut stečaj.

Radnici Zraka uputili jasnu poruku

No, radnici u isto vrijeme poručuju većinskom vlasniku Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, da nisu odustali od firme te da neće dozvoliti pokretanje stečaja.

Podsjetimo, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić je krajem prošle godine objavio da je firma Zrak potpisala ugovor s austrijskom firmom.

“Uprava firme Zrak potpisala je dugoočekivani ugovor i strateško partnerstvo sa austrijskim i evropskim renomiranim proizvođačem vojne opreme Hirtenberger”, naveo je on na početku.

Rekao je da bi ti bio prvi put da proizvode ove firme prati oprema (optika) firme Zrak.

No, potom je upozorio da bi to moglo biti uzalud. Prozvao je tada Novalića i ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Pronašli stečajnog upravnika?

“Dok su uprava i inžinjeri, pa i uposlenici firme Zrak očajnički radili sve da se ispune uslovi za potpisivanje ovog ugovora, dvojac na čelu Federacije BiH (Novalić i Džindić) okolo su hodali i tražili stečajnog upravnika za firmu Zrak.

To je nažalost bio njihov doprinos. I da stvar bude gora, izgleda da su ga našli”, naveo je Efendić.

Dodao je da ima informaciju da je već određena osoba za predstečajni postupak sa rokom od mjesec da predloži odluku o stečaju za firmu Zrak.

Efendić je pozvao Vladu i nadležno ministarstvo da spriječe stečaj i gašenje firme Zrak.