javnost zapanjena

Pitali smo direktora zatvora kako Novalić piše Facebook statuse iz ćelije

Javnost je iznenadila objava bivšeg premijera Federacije BiH u kojoj on kritikuje aktuelnu Vladu

Javnost je iznenadila objava Fadila Novalića, bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine i osuđenika pred Sudom BiH, na Facebooku, a u kojoj on kritikuje aktuelnu federalnu vladu.

I dok su čak i neki mediji prenijeli objavu sa zvanične Facebook stranice osuđenika koji se nalazi na izdržavanju četverogodišnje kazne u Državnom zatvoru u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, mnogi su ostali zapanjeni mogućnošću da je u zatvoru u Vojkovićima osuđenicima dozvoljen pristup internetu i društvenim mrežama.

Otkad su objave osuđenika relevantne?

Osim toga, sudeći po reakcijama na ovu objavu i njeno prenošenje, mnogi su ostali zapanjeni zbog činjenice da se kao relevantna prenosi objava jednog osuđenika pred najvišim sudom u BiH, a koji izdržava kaznu zbog zloupotrebe položaja i ovlasti u jednoj instituciji čiji rad sada kritikuje.

No, Siniša Perković, upravnik Državnog zatvora u Vojkovića, negirao je za Raport da Novalić i bilo koji drugi osuđenik imaju pristup internetu i društvenim mrežama.

Perković: Ne postoji šansa

„Nema ni teoretske šanse da bilo koji zatvorenik ili pritvorenik može iz zatvora objavljivati nešto na svojim Facebook stranicama ili profilima ili ih uređivati.

To odgovorno tvrdim i stojim iza toga",kazao je Perković za Raport .

Manipulacija javnošću

Ukoliko zatvorenici uistinu nemaju pristup internetu i ne mogu se obraćati svojim pratiteljima na društvenim mežama, jasno je da je u slučaju Novalićevog „oglašavanja“ riječ o svojevrsnoj manipulaciji javnošću, jer u objavi na njegovoj zvaničnoj stranici nigdje nije naznačeno da sadržaj u njegovo ime objavljuje neko drugi.

Objava koja je izazvala reakcije

S obzirom na te nedostatke, onda se takve objave ne mogu smatrati ni vjerodostojnim niti autentičnim, a o njihovoj relevantnosti s obzirom na okolnosti, odnosno na to da je objava čak i autorizovana, jer je autor u zatvoru, suvišno je i govoriti.