Vijesti

Doktori Reuf i Amela Karabeg jedini iz BiH na kongresu plastičnih hirurga u Dubaiju

Plastični hirurzi iz Bosne i Hercegovine prof. dr Reuf Karabeg i prim. dr. Amela Karabeg sudjeluju na Drugom kongresu Konfederacije svjetskih nacionalnih udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga (ICOPLAST), koji se održava u Dubaiju.

Prof. Karabeg, dr. Demetris Pervas iz Velike Britanije i prof. dr. Peter Neligan iz Kanade (desno)

Prema riječima prim. dr. Amele Karabeg, predavanja se održavaju u pet sala u isto vrijeme i najteže je izabrati šta pratiti tj. koju oblast plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Kako je kazala, zastupljene su sve teme iz estetske hirurgije (nos, zatezanje lica, uljepšavanje kapaka, dizanje obrva, operacije grudi, vrata, trbuha, liposukcija), anestesteziologija u estetskoj medicini, rekonstruktivna hirurgija, opekotine, kongenitalne anomalije (uključujući rascjepe), mikrohirugija, transplantacija, program za specijalizante, komplikacije, infekcije, tumori (melanomi, kanceri kože), najnoviji algoritmi liječenja, praktično sve oblasti.

Prof. Karabeg i dr. Gianluca Campiglio iz Milana

"Ne može biti bolje od shvatanja da činiš dobru stvar za svoju državu, pacijente, struku i nauku Bosne i Hercegovine", kazala je za Fenu dr. Amela Karabeg.

Predsjednik Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH prof. dr Reuf Karabeg ističe da je to drugi kongres ICOPLAST-a. On je prisustvovao i kongresu u Waterlou, prije četiri-pet godina, kad su i definisani a na ovom kongresu unaprijeđeni ciljevi ICOPLAST-a.

Prof. Karabeg, prof. d.r Radu Jecan i prof. dr Alex Georgescu iz Rumunije

To su prvenstveno edukacija, razmjena iskustava, komunikacija, "networking" i globalno unaprjeđenje specijalnosti plastične hirurgije, u najširem smislu riječi. To i jeste jedan od postulata bitisanja ICOPLAST-a, ali i moto ovog kongresa. Sastanak nacionalnih delegata (za BiH dr R.Karabeg) i borda ICOPLASTA, koji je održan 6. maja ove godine, bio je značajan za promoviranje i unaprjeđenje najvećih vrijednosti plastične hirurgije, ali i hirurgije u širem smislu.

Prof. Karabeg i Luis Toledo iz Brazila, jedan od najpoznatijih plastičnih hirurga svijeta

"I BiH je imala veliku dobrobit", kazao je prof. dr. Karabeg, koji je obavljao funkciju predsjednika Komiteta za profesionalne standarde u dva mandata i nacionalni je delegat u ICOPLAST-u.

Kako navode prof. Karabeg i prim. dr. Amela Karabeg, značajna vijest koju donose u BiH je da će Udruženje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH dobiti akademsku podršku ICOPLAST-a i Evropskog udruženja plastičnih i estetskih hirurga (ESPRAS) te bi unutar Balkanskog kongresa, koji se održava sljedeće godine u Sarajevu, trebalo da budu održani i jednodnevni ICOPLAST i ESPRAS simpoziji.

Prof. Karabeg i Ahmed Kassaba iz Egipta, novi predsjednik ICOPLAST-a

Dogovor su obavili prof. Reuf Karabeg i dr. Amela Karabeg sa predsjednicima i sekretarima ICOPLAST-a i ESPRAS-a i određenim članovima njihovih odbora.

"Imamo, kao Udruženje, čast, zadovoljstvo i obavezu da organizujemo kongres ‘5 u 1’. Plan je imati u isto vrijeme, na istom mjestu, najveće stručnjake Evrope i svijeta, u organizaciji Udruženja plastičnih hirurga BiH. Pet simpozija i kongresa. To su 13. Balkanski kongres plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga, 5. kongres ,,Fellows in science’’(zajedničko Udruženje Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH), 6. BiH kongres plastičnih i rekonstruktivnih hirurga, ICOPLAST i ESPRAS simpozij. Najvažnije je da će ažurirana saznanja iz te oblasti, stečena u Dubaiju, brzo stići u BiH za dobrobit prije svega pacijenata", stav je doktora Amele i Reufa Karabega.

Prof. Karabeg, prim. Karabeg i Mikko Larsen iz Australije, generalni sekretar ICOPLAST-a

Na Kongresu Konfederacije svjetskih nacionalnih udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga (ICOPLAST), koji se održava se od 6. do 8. maja u Dubaiju, prezentirano je više od 600 radova.

"Zbog najvećeg broja (89) zemalja učesnica koje su imale plastičnog hirurga prisutnog na kongresu i najvećeg broja učesnika jednoj lekciji plastične hirurgije, taj kongres bit će upisan u Ginisovu knjiga rekorda", navodi prim dr. Karabeg.

Prim. Karabeg, Jamal Jomah, predsjednik Kongresa Icoplasta u Dubaiju i sekretar Udruženja PRH države UAE, te prof. Karabeg

Konfederacija svjetskih nacionalnih udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga formirana je 2016. godine. Bosna i Hercegovina je ravnopravna članica ICOPLAST-a od 2017., kao jedno od 63 konfederalna nacionalna udruženja.

Robert Murphy iz SAD, predsjednik ICOPLAST-a i bivši predsjednik ASPS (Američkog udruženja plastičnih hirurga), Gregory Greco iz SAD, aktuelni predsjednik ASPS-a, te prof. dr. Reuf Karabeg, član ASPS (Američkog udruženja plastičnih hirurga) i predsjednik Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga BiH
Riccardo Guinta, predsjednik njemačkog Udruženja plastičnih i rekonstruktivnih hirurga i predsjednik Borda ESPRAS-a i prof. Karabeg
Prim. Karabeg i dr. Karabeg
Prof. Karabeg sa predstavnikom Ginis komisije za Bliski Istok i domaćinima kongresa iz Ministarstva zdravlja UAE