Uncategorized

Doktori Reuf i Amela Karabeg na kongresu u Dubaiju: Donose nova saznanja iz oblasti plastične hirurgije u BiH

Plastični hirurzi iz Bosne i Hercegovine prof. dr Reuf Karabeg i prim. dr Amela Karabeg sudjeluju na Drugom kongresu Konfederacije svjetskih nacionalnih udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga (ICOPLAST), koji se održava u Dubaiju.

Prema riječima prim. dr. Amele Karabeg, predavanja se održavaju u pet sala u isto vrijeme i najteže je izabrati šta pratiti tj. koju oblast plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Kako je kazala, zastupljne su sve teme iz estetske hirurgije (nos, zatezanje lica, uljepšavanje kapaka, dizanje obrva, operacije grudi, vrata, trbuha, liposukcija), anestesteziologija u estetskoj medicini, rekonstruktivna hirurgija, opekotine, kongenitalne anomalije (uključujući rascjepe), mikrohirugija, transplantacija, program za specijalizante, komplikacije, infekcije, tumori (melanomi, kanceri kože), najnoviji algoritmi liječenja, praktično sve oblasti.

"Ne može biti bolje od shvatanja da činiš dobru stvar za svoju državu, pacijente, struku i nauku Bosne i Hercegovine", kazala je dr. Amela Karabeg.

Predsjednik Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH prof. dr Reuf Karabeg ističe da je to drugi kongres ICOPLAST-a. On je prisustvovao i kongresu u Waterlou, prije četiri-pet godina, kad su i definisani a na ovom kongresu unaprijeđeni ciljevi ICOPLAST-a.

 To su prvenstveno edukacija, razmjena iskustava, komunikacija, "networking" i globalno unaprjeđenje specijalnosti plastične hirurgije, u najširem smislu riječi. To i jeste jedan od postulata bitisanja ICOPLAST-a, ali i moto ovog kongresa. Sastanak nacionalnih delegata (za BiH dr R.Karabeg) i borda ICOPLASTA, koji je održan 6. maja ove godine, bio je značajan za promoviranje i unaprjeđenje najvećih vrijednosti plastične hirurgije, ali i hirurgije u širem smislu.

"I BiH je imala veliku dobrobit", kazao je prof. dr. Karabeg, koji je obavljao funkciju predsjednika Komiteta za profesionalne standarde u dva mandata i nacionalni je delegat u ICOPLAST-u.

Kako navode prof. dr Karabeg i prim. dr Amela Karabeg, značajna vijest koju donose u BiH je da će Udruženje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH dobiti akademsku podršku ICOPLAST-a i Evropskog udruženja plastičnih i estetskih hirurga (ESPRAS) te bi unutar Balkanskog kongresa, koji se održava sljedeće godine u Sarajevu, trebalo da budu održani i jednodnevni ICOPLAST i ESPRAS simpoziji.

Dogovor su obavili prof. Reuf Karabeg i dr Amela Karabeg sa predsjednicima i sekretarima ICOPLAST-a i ESPRAS-a i određenim članovima njihovih odbora.

"Imamo, kao Udruženje, čast, zadovoljstvo i obavezu da organizujemo kongres ‘5 u 1’. Plan je imati u isto vrijeme, na istom mjestu, najveće stručnjake Evrope i svijeta, u organizaciji Udruženja plastičnih hirurga BiH. Pet simpozija i kongresa. To su 13. Balkanski kongres plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga, 5. kongres ,,Fellows in science’’(zajedničko Udruženje Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH), 6. BiH kongres plastičnih i rekonstruktivnih hiruga, ICOPLAST i ESPRAS simpozij. Najvažnije je da će ažurirana saznanja iz te oblasti, stečena u Dubaiju, brzo stići u BiH za dobrobit prije svega pacijenata", stav je doktora Amele i Reufa Karabega.

Na Kongresu Konfederacije svjetskih nacionalnih udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga (ICOPLAST), koji se održava se od 6. do 8. maja u Dubaiju, prezentirano je više od 600 radova.

"Zbog najvećeg broja (89) zemalja učesnica koje su imale plastičnog hirurga prisutnog na kongresu i najvećeg broja učesnika jednoj lekciji plastične hirurgije, taj kongres bit će upisan u Ginisovu knjigU rekorda", navodi prim dr. Karabeg.

Konfederacija svjetskih nacionalnih udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga formirana je 2016. godine. Bosna i Hercegovina je ravnopravna članica ICOPLAST-a od 2017., kao jedno od 63 konfederalna nacionalna udruženja.