Nezavisni odbor

Donesena odluka o raspisivanju konkursa za novog direktora SIPA-e

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici u Sarajevu donio je odluku o raspisivanju konkursa za izbor novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, potvrdio je za Raport Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora.

Aktuelnom direktoru Darku Ćulumu u julu ističe mandat na ovoj poziciji. Konkurs je trebao biti raspisan tri mjeseca prije isteka tog mandata, no Nezavisni odbor nije zasjedao u ranije najavljenim terminima zbog nedostatka kvoruma, pa će konkurs biti raspisan nepuna dva mjeseca prije nego što isteku četiri godine od Ćulumovog imenovanja koji je na toj funkciji od 14. jula 2020. godine.

Kako je Raport ranije pisao već mjesecima vlada veliki interes za čelnu poziciju u ovoj policijskoj agenciji. Prema kriterijima o nacionalnoj zastupljenosti rukovodilaca policijskih agencija i budući direktor SIPA-e trebao bi biti imenovan iz reda srpskog naroda.

S obzirom na to, na ovu poziciju pretenduju prvenstveno SNSD i DNS na čelu s Nenadom Nešićem, ministrom sigurnosti BiH i očekivano je da će vrlo brzo „isplivati“ najmanje dva imena koja će imati najviše šanse za izbor na ovu poziciju.

Prema ranijim informacijama Raporta, nije isključeno da se za ovu poziciju ponovo kandidira i aktuelni direktor, Darko Ćulum.

No, uprkos kadrovskim križaljkama koje se uveliko dogovaraju kada je u pitanju odabir kandidata za čelnika SIPA-e i njih će diktirati politička situacija u zemlji.

Prije svega najave SNSD-a, odnosno Milorada Dodika o blokadama, prije svega zbog sve izvjesnijeg usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u.

Ukoliko se SNSD odluči na realizaciju najavljenih blokada, ni od ovog, niti drugih imenovanja na držanom nivou neće biti ništa i u tom slučaju Ćulum bi i nakon jula mogao ostati na sadašnjoj poziciji.