Životni stil

Doručak koji se topi u ustima! Trik za savršeni omlet mekan poput oblaka

Odvajanje žumanaca od bjelanaca uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte. No jeste li pokušali na taj način napraviti omlet?

 

Istučete li žumance i bjelance odvojeno prije nego što ih sljubite u jednu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršeni omlet mekan poput oblaka. Nazivaju ga još i souffle omlet.

 

Tako ispečen omlet možete napraviti te ga začiniti solju, biberom i drugim začinima ili pak na slatko te ga začiniti šećerom u prahu, medom ili sličnim sladilom.

Sastojci:

  • 5 bjelanaca
  • 3 žumanca
  • 2 kašičice maslaca
  • začini po želji

Priprema:

  1. Razbijte pet jaja i odvojite bjelance od žumanaca.
  2. Istucite mikserom bjelanca u čvrst snijeg u jednoj posudi. U drugoj odvojite samo tri žumanca (preostale sačuvajte za neki drugi recept) i pjenasto ih izmutite.
  3. Pažljivo umiješajte žumanca u snijeg od bjelanaca.
  4. Smjesu izlijte na zagrijanu tavu s neprijanjajućim dnom i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite 3 minute.
  5. Otklopite tavu, podignite špahtlom rubove omleta i ubacite maslac.
  6. Vratite poklopac i pecite još 3 minute.
  7. Začinite omlet začinima po želji te ga preklopite i prebacite na tanjir.