Magazin

Drugi recept nećete više nikad tražiti: Pita s borovnicama uz koju obavezno ide sladoled

Kada se pravi ova pita s borovnicama, tijesto je najjednostavnije na svijetu, vrlo je slično tijestu za palačinke

Pite koje nemaju donju koru, već im je nadjev samo odozgo prekriven tijestom, na engleskom se nazivaju cobbler ili popločana pita, a jedno je od objašnjenja jer, kad im se nakon pečenja ta gornja kora napuhne i raspuca, nastane uzorak koji podsjeća na ulice popločane kamenom.

Cobbler je nastao u postkolonijalnoj Americi, a prije ove desertne verzije bio je ime slanom jelu s mesom i povrćem. Najčešće se pravo s breskvama, borovnicama, jabukama, jagodama i trešnjama, možete koristiti i svježe i smrznuto voće, a obično se poslužuje s kuglicom sladoleda od vanilije.

Nas je osvojila ta dekadentna kombinacija vrućeg i hladnog, kao i neodoljiv miris borovnica koji osvaja čitavu kuću.

Za pripremu vam neće trebati ni 15 minuta, a dobra je vijest da se ova pita jede vruća, pa nema čekanja da se ohladi.

Kada se pravi ova pita s borovnicama, tijesto je najjednostavnije na svijetu, vrlo je slično tijestu za palačinke, pa s njim i ne morate raditi ništa drugo nego ga umutiti i izliti po borovnicama. Sve drugo magično se dogodi samo od sebe.

Pita s borovnicama - sastojci

Za nadjev:

750 g borovnica (svježih ili smrznutih)
100 g granuliranog šećera
1 čajna kašika sitno naribane limunove korice
85 g maslaca.

Za tijesto:

120 g glatkog brašna
200 g šećera
2 čajne kašike praška za pecivo
1/4 čajne kašike soli
180 ml mlijeka
prstohvat cimeta.

Za posluživanje:

sladoled od vanilije.

Priprema pite s borovnicama:

  1. Zagrijte rernu na 175 stepeni.
  2. Narežite puter na komadiće i stavite ga u posudu za pečenje (23 x 33 cm). Stavite u rernu da se otopi. Kad se otopi, izvadite posudu iz rerne.
  3. U zdjeli dobro promiješajte borovnice, šećer i limunovu koricu.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte sastojke za tijesto: brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Umiješajte mlijeko i miješajte tek toliko da dobijete jednoličnu smjesu bez grudvica.
  5. Borovnice stavite u posudu za pečenje i dobro ih prelijte otopljenim maslacem. Izlijte tijesto po borovnicama i pospite s malo cimeta.
  6. Pecite oko 35 do 40 minuta, dok tijesto ne dobije lijepu boju.
  7. Poslužite odmah, uz kuglicu sladoleda od vanilije.