OMILJENI NAPITAK

Dva iznenađujuća dodatka kafi koja jako otežavaju mršanje

Kafa je omiljeni napitak u cijelom svijetu i mnogo više od jutarnjeg rituala, a bogatom aromom i intenzivnim okusom svakodnevno očarava milione ljudi. No, u svijetu mršavljenja aditivi poput sirupa krcatih šećerom, mliječnih i nemliječnih vrhnja s raznim aromama te pretjerane količine sladila taj potencijalno kalorijski prihvatljiv napitak pretvaraju u opasan, visoko kaloričan užitak. Stručnjakinja za mršavljenje Joanna Wen objasnila je koja dva sastojka kafe biste trebali izbjegavati jer mogu znatno otežati svaki pokušaj mršanja. Nažalost, Wen otkriva da su omiljeni aromatizirani sirupi i vrhnja upravo ono što bismo trebali izbjegavati.

Aromatizirani sirupi

Iako privlačni nepcima, aromatizirani sirupi mogu neočekivano sabotirati vaša nastojanja da smršate ako ih dodajete u kafu. Ti slatki aditivi ne samo što doprinose povećanju ukupnog kalorijskog unosa, već mogu djelovati i kao okidač za žudnju za većom količinom slatke hrane tokom dana.

"Aromatizirani sirupi koji se često koriste kako bi se kafi dodala slatkoća i okus mogu biti iznenađujući izvor skrivenih kalorija i šećera. Iako mogu naglasiti okus kafe, mnogi aromatizirani sirupi su krcati dodanim šećerima koji mogu doprinijeti debljanju i učiniti uzaludnim trud uložen u mršanje. Ti sirupi često sadrže visoko fruktozni kukuruzni sirup ili druge zaslađivače, što dovodi do povećanog kalorijskog unosa bez ikakvih nutritivnih dobrobiti. To ne znači da vaša kafa mora biti bez okusa, no razmislite o zdravijim alternativama poput korištenja prirodnih sladila, kao što su stevija ili monk fruit (redovničko voće) koji mogu dati slatkoću vašoj kafi bez dodanih kalorija i potencijalnih negativnih učinaka na zdravlje kakve imaju aromatizirani sirupi ili umjetna sladila", kaže Wen.

Aromatizirana mliječna i nemliječna vrhnja

Kremasti dodaci kafi često sadrže dodane šećere, umjetne arome i trans masti, što doprinosi povećanju kalorijskog sadržaja napitka. S obzirom na to da svaki proces mršanja počiva na održavanju kalorijskog deficita, konzumacija aromatiziranih kremastih dodataka može neočekivano okrenuti broj kalorija u neželjenom smjeru. Dodani šećeri mogu podići razinu inzulina te tako potaknuti pohranu masti, a trans masti mogu biti vrlo štetne za zdravlje srca.

"Aromatizirani kremasti dodaci su još jedan uobičajeni dodatak kafi koji može negativno utjecati na pokušaje mršanja. Iako su zgodan način da se kafi doda okus i kremasta struktura, mnogi kremasti dodaci su bogati šećerima i nezdravim mastima. Ti proizvodi često sadrže umjetne arome, konzervanse i hidrogenizirana ulja, a sve to može imati negativne posljedice na zdravlje općenito ako se konzumira redovito. Preporučila bih da ih zamijenite zdravijim dodacima kao što su nezaslađeno bademovo ili zobeno mlijeko te raznim začinima za intenzivniji okus. Odabir zdravijih alternativa, poput nezaslađenog bademovog ili zobenog mlijeka, može kafi dati kremastu strukturu kakvu želite, bez prekomjernih kalorija i nezdravih aditiva kakvi su prisutni u aromatiziranim kremastim dodacima. Osim toga, možete eksperimentirati sa začinima poput cimeta ili muškatnog oraščića kako biste pojačali okus kafe, bez potrebe za dodavanjem previše šećera ili vrhnja", savjetuje Wen.