objavio planove

Elon Musk potvrdio da uvodi pretplatu za korisnike Twittera

Tvrdi da će se tako boriti protiv botova
plave kvačice na Twitteru čeka kraj, Elon Musk

Elon Musk raspravljao je o svojim planovima za Twitter, koji se sada zove X, tokom razgovora uživo s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Između ostalog, Musk je rekao da društvena mreža "prelazi na malu mjesečnu pretplatu za korištenje" kako bi se borila protiv "ogromne armije botova".

Musk nije rekao koliko bi novi plan koštao korisnike društvene mreže.

Milijarder i investitor je također otkrio neke nove metrike iz X-a, rekavši da sada ima 550 miliona "mjesečnih korisnika", koji generiraju 100 do 200 miliona postova dnevno.

Musk nije otkrio koliko je firnimih mjesečnih korisnika autentično, u odnosu na botove.

Također nije napravio usporedbu s metrikom koju je prije koristio Twitter.

U maju 2022., prije Muskovog preuzimanja, Twitter je objavio da je imao "prosječnu unovčivu dnevnu aktivnu upotrebu" od 229 miliona.

Rasprava s Netanyahuom trebala se usredotočiti na rizike tehnologije umjetne inteligencije i kako bi se umjetna inteligencija trebala potencijalno regulirati. No, Musk ga je također iskoristio kako bi osporio percepciju da njegova društvena mreža tolerira govor mržnje i antisemitizam.

Sastanak je uslijedio nakon široko rasprostranjenih kritika grupa za građanska prava zbog pojačane netrpeljivosti na Muskovoj društvenoj mreži, uključujući antisemitske naloge, sadržaj i zavjere.

Posljednjih semdica Musk je prijetio da će tužiti Ligu protiv klevete, organizaciju koju vode Židovi, tvrdeći da su pokušali "ubiti" njegovu društvenu mrežu, prenosi CNBC.

Nakon što je krajem oktobra prošle godine kupio Twitter za oko 44 milijarde dolara, Musk je proveo ogromno smanjenja osoblja i temeljite promjene na platformi.

On nastavlja voditi X kao njen najveći dioničar, glavni tehnički direktor i izvršni predsjednik, a također je izvršni direktor proizvođača automobila Tesla i kompanije Space X.