Politika

EU pozvala države Evrope na raspravu o Evropskoj političkoj zajednici, pozvana i BiH

Evropska unija je uputila pozivnice zemljama koje pripadaju evropskom kontinentu, a nisu članice Unije za učešće na samitu o Evropskoj političkoj zajednici.

Zvaničnici EU su potvrdili da su pozivnice upućene i zemljama Zapadnog Balkana, bivšim sovjetskim republikama, Turskoj i Velikoj Britaniji.

Rusiji nije upućen poziv. Samit će biti održan 6. oktobra u glavnom gradu Češke Republike, Pragu.

Kako objašnjavaju evropski izvori, Evropska politička zajednica (EPC) predstavlja platformu za političku koordinaciju evropskih zemalja širom kontinenta.

Ima za cilj podsticanje političkog dijaloga i saradnje radi rješavanja pitanja od zajedničkog interesa kako bi se ojačala sigurnost, stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta.

Samit će okupiti lidere evropskih zemalja na ravnopravnoj osnovi i u duhu jedinstva, idealno jednom ili dva puta godišnje.

“EPC ne zamjenjuje postojeće organizacije, strukture ili procese i nema za cilj stvaranje novih u ovoj fazi”, tvrde zvaničnici EU.

Budući da se radi o preliminarnoj raspravi koja će u jednom trenuktu u bliskoj budućnosti vjerovatno voditi ka formalnom formiranju ovog tijela, ne postoji namjera da se izda zvanična deklaracija ili formalni zaključci na kraju prvog sastanka Evropske političke zajednice.

Ideju o formiranju EPZ je prvo iznijela Francuska, a potom je ovu inicijativu podržao i predsjednik Evropskog vijeća, Charles Michel.

Prema francuskoj inicijativi, Evropska politička zajednica bila bi otvorena za evropske države koje dijele zajednički skup demokratskih vrijednosti.

Lideri država članica EU su već održali prvu raspravu oko ove inicijative na samitu koji je održan u Junu. Praški samit će biti prvi gde će se oko EPZ raspravljati sa svim evropskim zemljama koje imaju šansu da budu dio ovog tijela.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare