Uoči izbora

EU zabrinut zbog Muska i X-a: ‘Pratimo šta radite’

Jourova je upozorila vlasnika X-a Elona Muska kako je dužan poštivati Zakon o digitalnim uslugama

Visoka dužnosnica Evropske unije prozvala je društvenu mrežu X kao najveći izvor lažnih vijesti te pozvala Elona Muska na poštivanje zakona Unije usmjerenih na borbu protiv dezinformacija.

Uoči nadolazećih izbora Google, TikTok, Microsoft i Meta Platforms također moraju učiniti više u borbi protiv dezinformacija.

Većina njih dolazi iz Rusije, koja koristi društvene medije za vođenje 'rata ideja' protiv demokratije, upozorila je potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova.

'Moskovska operacija dezinformiranja oružje je masovne manipulacije vrijedno više miliona eura, usmjereno kako na Ruse tako i na Evropljane i ostatak svijeta', istaknula je Jourova.

Tokom nekoliko narednih sedmica trebali bi biti održani izbori u Slovačkoj i Poljskoj, a iduće godine i u cijeloj Uniji.

'Velike internetske platforme moraju se pozabaviti rizikom uplitanja. Kremlj i drugi zlonamjerni akteri pokušat će ih zloupotrijebiti za manipulaciju', uvjerena je Jourova.

Među njima X se ističe po nepovoljnom omjeru objava s lažnim informacijama ili dezinformacijama. Evropska komisija objavila je studiju o šest online platformi u Poljskoj, Slovačkoj i Španiji, koja je pokazala da Twitter ima najveću prevalenciju dezinformacija i najveći omjer aktera dezinformacija.

Jourova je upozorila vlasnika X-a Elona Muska kako je dužan poštivati Zakon o digitalnim uslugama. 'Pratit ćemo što radite', poručila je.

Prema Kodeksu dobre prakse u suzbijanju dezinformacija, usvojenom 2022. godine, internetske platforme obvezale su se na mjere usmjerene na smanjenje dezinformacija i moraju redovno podnositi izvještaje. Nakon podnošenja osnovnih izvještaja, objavljeni su i njihovi prvi šestomjesečni izvještaji koja opisuju kako ispunjavaju ta obećanja, piše AP.

Google, TikTok, Microsoft i Meta Platforms dobrovoljno su se priključile Kodeksu, ali Twitter je odustao od primjene njegovih odredbi nakon što ga je Musk preuzeo.