BHDoktor

Evo šta će se dogoditi vašem tijelu ako svaki dan pojedete dvije kašike meda

Med kao dodatak prehrani može gotovo svako jelo učiniti ukusnijim. Od pečene piletine i ribe pa sve do hljeba i slastica. Novo istraživanje pokazalo je da med također može poboljšati razinu šećera i holesterola u krvi. Iako su neke vrste možda bolje od drugih, donosi Eat This. dvije kašike meda Istraživači sa Univerziteta u Torontu, čiji su rezultati studije nedavno objavljeni u Nutrition Reviewsu, odlučili su utvrditi kakav bi učinak med mogao imati na kardiometaboličke faktore rizika.

Istraživači su se usredotočili na 18 kontroliranih ispitivanja koja su uključivala više od 1.100 sudionika i trajala su dva mjeseca. Rezultati su pokazali da konzumacija meda ima pozitivan učinak na kardiometaboličko zdravlje poput smanjenja razine šećera u krvi i holesterola.

Kod sudionika koji su u prosjeku konzumirali dvije kašike meda svaki dan, primijećeno je da su sirovi i cvjetni med bili uzrok mnogih zdravstvenih dobrobiti. S druge strane, prerađeni med nije bio toliko učinkovit.

“Ovi rezultati su iznenađujući jer med sadrži oko 80 posto šećera. Pa samim time možda ne bi imalo smisla da ovako sladak zapravo snižava razinu šećera i holesterola u krvi. Ali on je također složen sastav uobičajenih i rijetkih šećera, proteina, organskih kiselina i drugih bioaktivnih spojeva koji vrlo vjerojatno imaju zdravstvene prednosti”, objašnjava Tauseef Khan. On je i straživač spomenute studije i znanstveni saradnik prehrambenih znanosti na Sveučilištu u Torontu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare