Vijesti

Evropski parlament o BiH: Političari opstruiraju ulazak u EU

Europski parlament je zemljama jugoistične Europe, koje su na putu prema članstvu u ovoj zajednici, odobrio pretpristupnu pomoć u iznosu od 14,2 milijardi eura.

Finansijska pomoć biće uvjetovana snažnijim poštivanjem europskih vrijednosti.

U trećoj generaciji ovog instrumenta za razdoblje 2021- 2027. predviđa se obustava pomoći u slučajevima nazadovanja u području demokracije, ljudskih prava i vladavine prava u sedam zemalja korisnica tog fonda, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Tineke Strik, zastupnica Zelenih, istakla je kako pojedini političari u zemljama jugoistočne Europe zloupotrebljavaju ovaj fond za vlastite interese, te je kao primjer navela našu zemlju rekavši kako “sami čelnici opstruiraju proces pridruživanja Europskoj uniji”.

PROČITAJTE  U evidenciji Suda BiH više od 40 potjernica za optuženim za ratne zločine

Pomoć Turskoj izazvala je najviše sporova te je usvajanje instrumenta odgođeno zbog glasanja o amandmanima zastupnika desne grupacije Identitet i Demokracija koji su tražili da se obustave pregovori o pristupanju te zemlje EU-u kao i “sva financiranja, posebno putem IPA-e, piše Hina.Povezani postovi: