SP U 6 ZEMALJA

FIFA donijela odluku oko Svjetskog prvenstva i napravila pravi haos: Reprezentacija BiH će platiti skup ceh!

Maroko, Španija i Portugal imenovani su domaćinima Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine, a tri utakmice održat će se u Južnoj Americi, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA).

Zajednička kandidatura Maroka, Portugala i Španije bila je jedini kandidat za domaćinstvo turnira. Međutim, tri utakmice s tog World Cupa igrat će se u Urugvaju, Argentini i Paragvaju povodom obilježavanja stote obljetnice turnira koji je prvi put održan 1930. Urugvaju. Ova će odluka biti službeno potvrđena na Kongresu FIFA-e 2024. godine.

To je prvi put da će se nogometni World Cup održati na tri kontinenta i u šest zemalja.

"Fifino Vijeće jednoglasno se složilo da će jedina kandidatura Maroka, Portugala i Španije biti domaćin događaja 2030. godine - objavila je FIFA u priopćenju.

"Osim toga, uzevši u obzir povijesni kontekst prvog Svjetskog prvenstva, Vijeće se jednoglasno složilo da Montevideo bude domaćin jedinstvene ceremonije proslave stote obljetnice kao i da će se tri utakmice SP-a održati u Urugvaju, Argentini i Paragvaju - dodaje se.

Svjetsko prvenstvo 2030. tako će se održati u dvije europske zemlje (Španija, Portugal), jednoj afričkoj (Maroko) i tri južnoameričke (Urugvaj, Argentina, Paragvaj).

"U podijeljenom svijetu, FIFA i nogomet se ujedinjuju - rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

"Godine 2030. imat ćemo jedinstveni globalni trag, tri kontinenta - Afrika, Europa i Južna Amerika - šest zemalja, Argentina, Maroko, Paragvaj, Portugal, Španija i Urugvaj, koje će dočekati i ujediniti svijet dok zajedno slave prekrasnu igru i stogodišnjicu Svjetskog prvenstva - dodao je predsjednik FIFA-e.

Ovo će prilično zakomplikovati kvalifikacije za ovaj turnir pošto će broj mjesta koji vode na Mundijal biti još manji.

Na Mundijalu 2026. godine nastupit će 48 selekcija, a tako će biti i 2030. godine. Ukupno 16 mjesta je rezervisano za selekcije iz Evrope. S obzirom da će Portugal i Španija imati direktan plasman, to znači da će se kroz kvalifikacije tražiti još 14 putnika.

S tim u vezi, to što se povećao broj učesnika na Mundijalu uopšte neće pomoći reprezentaciji BiH, koja će morati popraviti svoju poziciju na FIFA rang listi ako želi iole povoljniji žrijeb kvalifikacija.

Iduće SP na raspredu je 2026. godine, a ugostit će ga SAD, Meksiko i Kanada.