IT

Google kreće u čistku, brišu se računi. Pogledajte jeste li na meti

Google je krenuo u akciju, ako ste vlasnik računa koji niste koristili već dugo vremena, možda nije loša ideja da se prijavite

Ako ste vlasnik računa na Googleu koji niste koristili već dugo vremena, no želite ga zadržati, možda nije loša ideja da se prijavite na njega. Kompanija je upravo objavila da će početi brisati neaktivne račune na koje se niko nije prijavio tokom prošle dvije godine. Google ovaj potez opisuje kao pojačavanje sigurnosti, no lako se da naslutiti da je u priči i smanjenje troškova te oslobađanje prostora na serverima.

Svako ko ima račun koji je neaktivan duže od dvije godine dobit će e-mail s upozorenjem, a način na koji može spasiti račun relativno je jednostavan - samo se mora prijaviti u roku od 60 dana. Prvo brisanje računa najavljeno je za decembar 2023.

E-mail upozorenja bit će poslan na račun koji se briše, kao i na sve one koji služe kao sigurnosna mjera. Deaktivacija i brisanje primijenit će se na sve aplikacije vezane uz račun, uključujući Gmail, Docs, YouTube, Google, Photos, Meet i Calendar. Mjera će obuhvatiti samo osobne račune, što znači da su sigurni školski i poslovni računi.

Iako je kompanija navela da iza ovog poteza štednje stoje sigurnosne mjere, u izjavi ima i malo istine. Stari računi, pored neažuriranih lozinki, u velikom broju slučajeva nemaju ni aktivan sistem provjere u dva stepena. To ih, navodi Engadget, čini vrlo pogodnima za krađu.