Tehnologija

Hakerski napadi: Nema potpune zaštite, mete su i građani i kompanije

Kibernetički napadi globalni su problem. Najčešće je cilj hakera iskamčiti novac, a zarade milijarde dolara. Nedavno je hakiran operator A1 u Hrvatskoj.

Pri tome su kompromitirani osobni podaci oko 100.000 korisnika. Zatim se dogodio napad na informatički sustav Građevinskog fakulteta u Osijeku. Građani, tvrtke, institucije, korporacije - od kibernetičkih napada nitko nije pošteđen. Kako se zaštititi?

Napadi sve češći

Hakerski napadi sve su češći, a mete napada su svi - građani, male i srednje tvrtke, velike korporacije. Svima je nužna kvalitetna zaštita, prenosi HRT. IT novinar Krunoslav Ćosić uvijek je oprezan.

"Ja na svom pametnom telefonu imam neka ograničenja potrošnje", govori Krunoslav Ćosić, urednik Smartline.hr.

Osim napada na fizičke osobe raste broj napada i na tvrtke. U Sloveniji ovih dana nije bilo programa na svim kanalima POP TV-a jer su hakirani. U Osijeku je nekoliko tvrtki bilo metama hakerskog napada. U svim je slučajevima, kao i kod hakiranja A1, od napadnutih tražen novac.

"Ono što se u posljednje vrijeme jako često događa je da ljudi ostaju bez 500.000 kuna, kazao je Alen Delić, stručnjak za sigurnost podataka.

Nužna su stalna ulaganja u zaštitu mrežnog sustava, ističu stručnjaci. Ne postoji 100-postotna zaštitna, ali online prevencija mnoge je spasila od napada. Prije svega treba redovito mijenjati lozinku. Od šest mjeseci do najviše godinu zlatna je norma, no sve ovisi o osjetljivosti podataka.

"Uvijek postoji neka rupa, ako napadač ima dovoljno znanja. To ne znači da će on uvijek uspjeti", govori Roman Domović s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Ništa nije sigurno

Ne možemo nešto napraviti i reći da smo sigurni idućih godinu, naglašava Svan Hlače, Diverto d.o.o.

Za dio napada javnost često i ne dozna. Ako je kompanija učinila sve kada je riječ o prevenciji i zaštiti vaših osobnih podataka, mudrije je to sve prijaviti i javno objaviti. U tom slučaju nema kazne, kao što se ni banku ne kažnjava zato što su je lopovi opljačkali.

Kad se dogodi incident, tvrtke moraju imati spremnu mogućnost odvajanja potencijalno napadnutog ili zaraženog dijela sustava te mogućnost forenzičkih analiza i prikupljanja podataka za razumijevanje samog događaja i poduzimanja pravnih radnji. Sve incidente treba odmah prijaviti policiji.

Lani je počinjeno oko 1.500 hakerskih napada i računalnih prevara u Hrvatskoj, što je porast od 25 posto u odnosu na godinu prije. Ne postoji internetska adresa koja je sto posto sigurna. Stručnjaci zato kažu: ako su hakirani Pentagon i NASA-u, ni najsofisticiraniji sustavi nisu neprobojni.