Nauka

Historijski trenutak: NASA objavila fotografije koje bi mogle otkriti najveću misteriju čovječanstva

NASA je upravo objavila fotografije koje je napravio najmoćniji kosmički teleskop ikad napravljenog – James Webb teleskopa.

Radi se o seriji fotografije, od koji je prvu jučer objavio predsjednik SAD Joe Biden, a koje prikazuju udaljene galaksije stare više od 13 milijardi godina.

Na fotografiji se vidi skupina zvijezda skoro kao one kad tek pogledamo u zvjezdano nebo školskim teleskopom i samo laik će se pitati, šta je tu nešto novo i posebno.

Ali naučnici su izvan sebe od sreće: pretpostavlja se da je svemir nastao prije 14 milijardi godina, a svjetlosti ovih zvijezda je trebalo 13 milijardi godina da dođe do nas. To znači da su ove zvijezde nastale, za astronome je i milijarda godina „skoro odmah”, nakon velikog praska i stvaranja našeg svemira. Ta svjetlost se može analizirati i mogu se provjeriti mnoge teorije o postanku svemira – ili postaviti nove.

Tek nakon objašnjenja naučnika je i predsjednik Biden pokazao dužno poštovanje i izjavio kako je to „historijski trenutak“ za nauku, kako za SAD tako i za čitavi svijet, a američka potpredsjednica Kamala Harris je teleskop nazvala „jednim od najvećih dostignuća“ čovječanstva.

Ovaj najnoviji naučni poduhvat trebao bi pomoći da se razotkriju najveća pitanja čovječanstva, smatraju stručnjaci.

Ovo su fotke:

(Foto: NASA)
(Foto: NASA)
(Foto: NASA)
(Foto: NASA)
(Foto: NASA)
(Foto: NASA)

Senator Chris van Hollen, govoreći sa otkrivanja u Marylandu, kaže da je ovo “veliki dan za čovječanstvo”.

On kaže da će tehnologija “odgovarati na osnovna pitanja ko smo i kako smo došli ovdje”.

Naučnici NASE objavili su da su vidjeli vodenu paru u atmosferi planete udaljene više od 1.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Ovo je veoma vruća planeta – prevruća za život – i napravljena je od gasa kao što je Jupiter, a ne od kamena kao Zemlja, kažu stručnjaci.

Međutim, dokazivanje da James Webb teleskop može vidjeti vodu u atmosferi planete tako daleko je nevjerovatno.

Ovo pokazuje da JWST može istraživati nebo, tražeći druge atmosfere “slične Zemlji”. Veliki korak ka tome da vidimo koliko bi planete poput naše mogle biti uobičajene.

Neće moći da “vide” život sa Webom. Ali oni će moći vidjeti gdje bi u svemiru mogao imati ili je imao iste mogućnosti da se razvija kao što je to učinio na Zemlji.

Šta je posebno kod svemirskog teleskopa James Webb?

Srce teleskopa je konkavno ogledalo promjera šest i pol metara – njegov prethodnik, teleskop Hubble je imao „oko” od samo 2,4 metra. Sastavljen je od 18 šesterokutnih ogledala od berilija i prekriven je zlatom kako bi što bolje odražavao i infracrvena zračenja iz dubine svemira.

Osim toga su na njemu četiri instrumenta s dvije glavne zadaće: snimiti objekte u svemiru i spektroskopskom analizom odrediti im fizikalna i hemijska svojstva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare