Zdravlje

Hrana koju moderan svijet izbjegava, a najdugovječniji ljudi jedu svakog dana

Plave zone su pet različitih zajednica "rasutih" širom svijeta kojima je zajedničko to što imaju najveću koncentraciju stanovnika koji žive preko 100 godina. Njihova dugovječnost leži u specifičnom načinu života, između ostalog i ishrani, prenosi Nova.rs.

Plave zone je detaljno istražio autor Dan Betner, a posebno je zanimljiva njegova analiza različitih vrsta ishrane u svakoj regiji. Naime, kao mjesta na kojima žive najdugovječniji ljudi „označena“ su Ikarija u Grčkoj, Okinava u Japanu, Sardinija u Italiji, Loma Linda u Kaliforniji i poluostrvo Nikoja u Kostariki.

Jasno je da svako pripada različitim kulturama i podnebljima, te je nemoguće da se potpuno preklapaju kad je ishrana u pitanju.

Svi jedu raznoliku hranu bogatu vlaknima, povrće, voće, mliječne proizvode i malu količinu mesa i ribe, ali bilo je lako odrediti još nekoliko važnih zajedničkih elemenata. Tačnije, uobičajene namirnice koje se konzumiraju.

Naime, dok moderan svet drži dijete izbacujući ugljenohidrate iz ishrahe, najdugovječniji ljudi žive na njima.

Ispostavilo se da većina stanovnika plavih zona obično jede kombinacije zdravog škroba, prenosi Index.

To uključuje cjelovite žitarice, mahunarke i krompir. Povrće je bilo na drugom mjestu za svaku zonu, zajedno s voćem, odnosno sve namirnice bogate vlaknima i hranjivim sastojcima biljnog porijekla.

Važno je napomenuti da, kada je riječ o ugljikohidratima, ove zajednice konzumiraju cjelovite žitarice poput zobi, ječma i smeđe riže. Hljeb sadrži cjelovite žitarice i većinom se peče u domaćinstvima.

Batat je osnovna namirnica za zajednicu na Okinavi. Mahunarke, kao što su pasulj, leblebije i sočivo, također se smatraju osnovnim namirnicama za mnoge druge zajednice. U Loma Lindi se uz povrće češće konzumiraju mahunarke i proizvodi od soje, dok je postotak žitarica u njihovoj ishrani znatno manji.