Životni stil

Ideje za igre na plaži s djecom: Igrajte se morem, kamenčićima i pijeskom!

Godišnji je odmor vrijeme za vas i vašu porodicupa ga tako iskoristite, u interakciji sami sa sobom, sa svojim partnerom i s djecom. Najbolji je način opuštanja i izgrađivanja odnosa s djecom igra, a i puno je zanimljivija od ležanja u hladu i spavanja. Pa zašto se onda ne biste zaigrali?

Aktivan odmor pun sportskih aktivnosti, plivanja i loptanja napunit će vas pozitivnom energijom, a osobito će usrećiti vaše mališane. Evo i nekoliko zgodnih igara koje, uz uobičajene sportske aktivnosti i kupanje, možete prakticirati na plaži, piše roditelji.hr.

Pronađi najljepši kamenčić!

Ako na plaži ima kamenih oblutaka, neka dijete izabere nekoliko kamenčića glatke površine i neka ih ostavi nakratko na suncu da se posuše. Kad dođe vrijeme za mirniju igru, dajte mu da ih oslika na
svoj način. I vi možete ukrasiti svoje oblutke jer je crtanje uvijek zabavnije u društvu. Na kraju dana, napravite malu izložbu i najljepše kamenčiće ponesite kući kao uspomenu s mora.

Gdje se sakrio kamenčić?

Ovu igru mogu igrati djeca koja znaju brojati do 10. Pretpostavimo da se igraju tri osobe. Svako neka uzme tri kamenčića (dakle, trebate ih ukupno devet). Svaki se igrač okrene i odabere koliko će kamenčića staviti u desnu ruku – sva tri, dva, jedan ili nijedan. Potom svatko ispred sebe stavi zatvorenu šaku tako da se ne vidi što je u njoj.

Redom, jedan po jedan igrač pogađa koji je ukupan zbroj kamenčića u sve tri ruke, imajući na umu to da ih najviše može biti devet, a da možda nema nijednog ako je svaki igrač odlučio ne staviti nijedan kamenčić. Nakon toga svatko ponudi svoj prijedlog broja, svi otvaraju šake i zbrajaju se kamenčići. Svaki igrač mora reći drugi iznos kako ne bi bila dva pobjednika iako je moguće da nitko ne pogodi pravi broj u svakoj igri. Svaki krug počinje neki drugi igrač.

Igra u plićaku

Među igračima bira se glavni ‘krokodil’ koji će hvatati druge ‘krokodile’ tako da se koristi samo rukama za ‘hodanje’ po plićaku dok su noge na površini vode. Sljedeći kroko-lovac jest onaj tko prvi bude uhvaćen i tako dalje.

Potraga za blagom

Dovoljna su tri igrača. Jedan od roditelja neka igra s djetetom dok drugi roditelj sam ili s drugim djetetom crta kartu sa skrivenim blagom. Oni koji skrivaju blago (neku igračku) na plaži, obilježavaju gdje se ono nalazi na način koji sami osmisle. Primjerice, tačke koje vode prema blagu neka svaki put označavaju drukčiju udaljenost (jednom jedan korak, drugi put dva, treći put pet).

Na karti koju pravite za tragače odredite put do prvog cilja, na njemu sakrijte novu mapu sa sljedećim uputama i tako još barem jedanput. Svaki novi papirić vodit će tragače do cilja. Kako bi potraga bila zanimljivija, na svakoj od karata neka bude i uputa šta sve tragači moraju napraviti prije nego što krenu u potragu za sljedećom kartom, primjerice pronaći četiri češera, sedam drvenih štapića ili odigrati partiju Crnog Petra s drugim igračima, otplivati do određenog cilja u vodi i vratiti se.

Uglavnom, što traženje blaga bude kompliciranije, to će se klincima više svidjeti. Poslije uporedite koliko je vremena trebalo jednoj ekipi da pronađe blago, a koliko drugoj. Igru možete organizirati tako da dvije ekipe istodobno jedna od druge skrivaju blago i izrađuju karte s uputama tako da svima bude zabavno. Sve ovisi o broju djece i vašoj mašti. Pazite na to da svaka ekipa žmiri dok druga postavlja karte i skriva blago.

Pješčani čovječuljak

Pješčana plaža može se iskoristiti za učenje crtanja i pisanja slova te igranja igre križić-kružić. Sve što trebate jest drveni štap i malo prostora za crtanje oblika. Počnite jednostavnim oblicima prilagođenim djetetovoj dobi.

Mala djeca mogu oponašati crtanje kruga, trokuta, kvadrata i slično. Pokažite mu kako da štapom ili prstom oponaša te linije, a zatim dodajte svaki put novi element sve dok to ne uspije ponoviti. Krugu dodajte oči, nos, usta, kosu i, malo-pomalo, svako će imati svojeg pješčanog čovječuljka. Zatim neka dijete smisli kako će se čovječuljak zvati, a vi mu pomozite napisati njegovo ime. Sa starijom djecom koja već znaju slova možete igrati i igru vješala koju sigurno znate, samo prilagodite djetetu pojmove koje treba pogoditi.