Vijesti

Imaju li šatori na granici uopće smisla? Džaferović zatražio vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH

Vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kojoj bi prisustvovali i članovi Vijeća ministara BiH, entitetski premijeri, gradonačelnik Brčko Distrikta i entitetski ministri zdravstva na zahtjev Šefika Džaferovića trebala bi biti održana sutra.

Čeka se odgovor predsjedavajućeg Željka Komšića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Na vanrednoj sjednici zakazanoj povodom novonastale situacije u vezi sa koronavirusom, trebala bi biti razmatrana i odluka o angažiranju Oružanih snaga BiH u postavljanju šatorskih naselja na granicama BiH gdje bi narednih 15 dana bili smješteni svi državljani BiH koji ulaze u zemlju.

Da bi Oružane snage BiH bile angažirane, potrebna je i zvanična potvrda sva tri člana Predsjedništva BiH.

Kako nezvanično saznaje Raport, ova odluka mora biti detaljno analizirana, jer se ne zna o kakvim se šatorima radi, odnosno trebali bi se obezbijediti osnovni higijenski, zdravstveni i svi drugi uslovi za boravak građana u njima 15 dana. I za to se mora naći konkretno i kvalitetno rješenje.

Prema našim informacijama, moguće je da će se razmatrati i smještanje građana koji ulaze u BiH u hotele koji se nalaze u blizini granica. Tu bi mnogo lakše bilo osigurati uvjete za boravak, dostaviti namirnice, higijenske potrepštie i lijekove, a treba uzeti u obzir da bi među građanima moglo biti i djece.

Na dnevnom redu vanredne sjednice bit će borba protiv koronavirusa, odnosno sprečavanje širenja virusa u BiH, te ekonomske mjere koje treba poduzeti kako bi se  zaštitila privreda.

Predsjedavajući Komšić, koji se nalazi u samoizolaciji nakon povratka iz Kanade, učestvovat će na sjednici putem videolinka ili telefona.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare