Doping afera

Informacije sledile fudbalsku planetu: Argentini bi mogla biti oduzeta titula svjetskog prvaka?!

Zbog aktuelnih dešavanja u svijetu fudbala pokrenuto je pitanje koje je zabrinulo mnoge Argentince.

Deset mjeseci nakon što je odigrano finale Svjetskog prvenstva u Kataru u kojem je Argentina pobijedila Francusku nakon jedanaesteraca, došlo je šokantno otkriće.

Iskusni fudbaler, Alejandro Papu Gomez, suspendovan je na dvije godine zbog pozitivnog rezultata na doping testu.

Gomez je ovog ljeta prešao iz Seville u Monzu, a to se navodno dogodilo nakon što je španski tim raskinuo ugovor sa fudbalerom zbog problema sa dopingom.

Za italijanski tim je u Seriji A igrao na samo dvije utakmice, a s obzirom na to da se radi o igraču koji će u februaru 2024. godine proslaviti 36. rođendan, velika je vjerovatnoća da će on odlučiti da završi karijeru.

Postoji rizik da ostane bez medalja koje je dobio osvajanjem Svjetskog prvenstva i Lige Evrope, međutim, mnogo veća briga za njega jeste vezana za reprezentaciju Argentine.

Gomez je odigrao dve utakmice na Mundijalu u Kataru, a test na kojem je bio pozitivan uradio je u novembru 2022. godine, pred početak Svjetskog prvenstva.

Argentinci su se zabrinuli da bi njihova reprezentacija mogla da ostane bez titule prvaka sveta, o čemu su pisali brojni sjvetski mediji, među njima i "Sport Bible".

Brzo je stigao i odgovor koji može da se pronađe u opširnom pravilniku Svjetske antidoping agencije (WADA).

Tamo je jasno napisano da do eventualne kazne za ekipu može da dođe ukoliko su pozitivna bila više od dva člana.

Dakle, jedino ako se ispostavi da je još neko od Gaučosa bio pozitivan, Argentinci nemaju zašto da brinu, prenosi Kurir.