Politika

Inzko odgovorio Rusima: Žao mi je što nisam koristio Bonske ovlasti

Predstavnica Rusije pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Anna Evstigneeva kritikovala je danas visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji je predstavio novi izvještaj, navodeći da on “ne odražava pravo stanje” i da “nije izbalansiran”.

U svom odgovoru Inzko je kazao da su sve provjerili, kad neko kaže da je za mirnu disoluciju zemlje, da je zemlja abortus, da je zemlja bez budućnosti i tako dalje, i da se navedene stvari ne izmišljaju.

“Bio bih sretan da ne postoje ovakve izjave. Izjave o meni su još gore. Nazivan sam monstrumom. Ako neko veliča ratne zločince, ako im date priznanja i to uradite na javnoj televiziji, ja samo o tome izvještavam, ja to ne izmišljam. Izvještaj koji je pisala Vlada Republike Srpske i koji je poslan članicama UN-a nije zvaničan dokument.

Ovo je izvještaj regije u Bosni i Hercegovini i pun je netačnosti kao što je upotreba Bonskih ovlasti. Nisam koristio Bonske ovlasti 10 godina i da vam iskreno kažem, žao mi je zbog toga. Trebao sam koristiti Bonske ovlasti”, naveo je Inzko u odgovoru te dodao da bi bio sretan da može kazati danas da se zatvara OHR.Povezani postovi: