Politika

Izetbegović o propalim pregovorima: Nije tačno da je pet bilo za. Konaković me iznenadio

Propali su višednevni pregovori oko izmjena Izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini. Političke loptice odgovornosti se prebacuju. Nakon četiri dana intenzivnih pregovora više nema uljepšavanja. Medijatori su prvi put priznali da su iscrpili sva svoja sredstva.

O ishodu razgovora i o detaljima u Dnevniku 2 Federalne televizije govorio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Odgovarajući na ocjenu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da je kriv za propast pregovora, Izetbegović kaže da to nije tačno.

“Nije tačno da je pet bilo za. Fahrudin Radončić (SBB) je vrlo korektno bio za svako rješenje koje će definisati HDZ i SDA zajedno. On je unaprijed ‘bjanko’ prihvatio tu stvar. Nermin Ogrešević (NES) je bio protiv. On je rekao da je taj asimetrični model, ako će se to tako s elektorima primijeniti u Republici Srpskoj, kad je u pitanju Predsjedništvo BiH – bio je protiv. Bio je protiv i u vezi s time da se ne brišu prefiksi nego da se to na drugi način rješava. Prema tome, nije bio za. Elmedin Konaković (NiP) vjerovatno jeste bio za i mene je u jednom momentu čak iznenadio kad je presjekao nešto u vezi s vitalnim nacionalnim interesom”, naveo je Izetbegović.

Kaže da je pomak napravljen kad je u pitanju implementacija nekoliko bitnih presuda, poput “Sejdić i Finci”. Ustanovljen je model za Predsjedništvo BiH; Dom naroda na državnom nivou je riješen kao i integritet procesa poštenih izbora, što je, smatra, možda i najvažnije. Dodaje da je kvalitetno rješenje nađeno i za funkcionalnost Federacije BiH, te da je u tome pomogao i HDZ BiH, iako je međunarodna zajednica to u startu odbacivala.

“Deblokada popune Ustavnog suda, imenovanja predsednika Federacije BiH, imenovanja Vlade Federacije – ovo s čime se mučimo već godinama. Ne možemo reći da je to propalo. Sve će to ostati. Napravili smo devet stepenica, treba napraviti i desetu, prije ili kasnije”, naglasio je Izetbegović.

Upitan da prokomentira ocjenu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da nema uvjeta za izbore u oktobru ove godine, Izetbegović je poručio da će izbora “morati biti”.

“Gospodin Čović će, eventualno, bojkotovati izbore. Mislim da je šansa jako mala da ih bojkotuje. Šansa da ih spriječi, da uđe u jednu destrukciju kako bi ih onemogućio je nikakva. Siguran sam da se neće upustiti u to da spriječi izbore. Razmišljat će o bojkotu, a zatim će izaći na izbore i možda ako bude nezadovoljan rezultatom – ako bi se, recimo, Bošnjaci i neke ljevičarske stranke ujedinile pa mu uzele trećinu Hrvatskog kluba poslanika – vjerovatno bi tada odlučio da bojkotuje formiranje vlasti. Što mi ne bismo trebali uraditi – ni na koji način dalje provocirati Hrvate”, poručio je Izetbegović.

On je rekao da se HDZ plaši da će u jednom momentu iz kantona u kojima žive većinom Bošnjaci, bošnjačkim glasovima biti izabrani Hrvati ili Bošnjaci koji se pišu kao Hrvati te da će na taj način imati trećinu Kluba Hrvata u Doma naroda FBiH.

“Time bi se onemogućile blokade, ali i hrvatska volja. Mi smo bili spremni da se taj broj delegata poveća sa 17 na 21, pa postaje trećina nedostižna, ali da Hrvati moraju doći iz glavnog grada, Tuzle, Zenice… Rekli smo imate pravo na predstavnike riješit ćemo Predsjedništvo i Dom naroda FBiH, neće vam uzeti trećinu, ali možete štititi samo sebe, ne možete dominirati u FBiH i raditi ono što se sada radi”, kazao je Izetbegović.

“Ako ćemo 100 bodova dobiti po onome osvojenom na izborima, još 100 ćemo dobiti na način da Sarajevo, koje ima 10 puta više stanovnika nego Goražde, dobije 10 i Goražde 10. Da Posavski kanton, gdje su Hrvati većina, koji ima pet puta manje stanovnika nego Tuzla, dobije isti broj i da se pomogne hrvatskoj strani. Ja sam to prihvatio.

Po tom modelu ja ne bih ušao u Predsjedništvo ni 2010., ni 2014. godine, a Čović bi ušao i ja sam to prihvatio. Onda su išli dalje da karikiraju stvari. Ne 10 nego 20 da se fiksno dodaje. Onda bi glas u Posavskom kantonu vrijedio kao šest glasova u Tuzlanskom, glas u Bosansko-podrinjskom kantonu vrijedio bi deset puta više nego u Sarajevskom i mislim da to ni Venecijanska komisija ne bi prihvatila. To bi pomelo volju Hrvata, u Zenici, Sarajevu i Tuzli, oni bi bili nebitni.

“Još je veći problem Dom naroda FBiH. Model na kojem je insistirao HDZ bi definitivno omogućio da u Domu naroda nema predstavnika iz Sarajeva, kao glavnog grada, iz Tuzle, Goražda, Unsko-sanskog kantona… To nismo mogli da prihvatimo. Možemo prihvatiti da je 70 ili 80 posto iz grupe HNS i tamo gdje oni vladaju, ali da ovoga nema ne možemo prihvatiti, kao ni da izgubimo Bošnjake iz Livna i Posavskog kantona”, pojasnio je Izetbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare