Bakir Izetbegović ostaje bez ankera SDA Sebija Izetbegović Fadil Novalić
Politika

Izgleda da je jučer počela noćna mora SDA

Čini se da je jučer počela noćna mora SDA. Dvije su se krupne, ključne stvari jučer dogodile na političkom planu. I niti nad jednom SDA ni njeni privjesci nisu imali kontrolu.

I to je najveća noćna mora SDA, stranke koja se pretvorila u sisavce budžeta i moći koja proizilazi upravo iz kontrole državnog aparata.

Jučer je tako formirano Vijeće ministara BiH u kojem nakon dugo godina ne participira SDA. Komotnom većinom izabrana je nova državna vlada koju će činiti stranke okupljene oko Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

Vlast je formirana brže nego ikad, a SDA-ovi zastupnici sve su posmatrali iz opozicionih klupa.

Stvar je bila relativno brzi zavržena, uz uobičajeno negodovanje opozicije. Iz žestine kritika, populističke galame i kuknjave o navodnoj ugroženosti države moglo se zaključiti koliko je SDA pogođena time što je ‘ispala iz igre’.

Dramatičnije i za njih šokantnije bilo je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Naime, SDA-ovci predvođeni premijerom FBiH Fadilom Novalićem mjesecima su kukali kako je potrebno što prije usvojiti budžet. I to, uglavnom, zbog penzionera.

I jučer je budžet bio na dnevnom redu.

Osim toga što je SDA napravila budžet i proslijedila ga Paralamentu, dalje kontrole nad procesom nisu imali.

Jučer se pokazalo da koalicija stranaka Osmorke funkcionira na federalnom nivou i da djeluje jedinstveno.

Tako su stranke Osmorke i HDZ, dakle nova većina u FBiH, odlučile Novalićev budžet izmijeniti sa 50 amandmana. To je izazvalo ogroman revolt unutar zastupničkih klubova SDA i DF-a.

Oni su tako dovedeni u poziciju da ne mogu sami usvojiti budžet kakav bi voljeli. S druge strane, usvajanjem amandmana Osmorke i HDZ-a, SDA-ov budžet bi bio dijelom izmijenjen. A oni to ne mogu podnijeti.

Sjednica o budžetu bi trebala biti nastavljena danas, a bit će zanimljivo da li će SDA-ovci glasati za svoj (izmijenjeni) budžet.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare