OPTIČKA NEUROPATIJA

Izgubio vid nakon što se napio: Sljepoću izazvala jeziva greška

Neimenovani muškarac (44) iz Tajvana trajno je oslijepio na jedno oko nakon što se navečer opio i zaspao licem prema dolje. On je otišao na hitnu pomoć nakon tri dana sljepoće i boli u lijevom oku, javlja Daily Mail.

Nesretni muškarac je rekao da su se simptomi pojavili nakon što je izašao na piće i uzeo lijekove za nesanicu. On je nakon toga tri sata bio u nesvijesti te je zaspao u položaju koji je vršio pritisak na njegovo oko.

Kad su ga doktori pregledali, lijeva se zjenica nije pomicala niti je reagirala na svjetlost. Doktori su u nalazu napisali da je pacijent imao oftalmoplegiju, što znači da su mu očni mišići bili paralizirani. Oko je također bilo izbuljeno.

Tim doktora je otkrio da je pritisak na oko uzrokovao pucanje subkonjektivnih krvnih žila, koje se nalaze odmah ispod prozirne površine oka. To je dovelo do krvarenja i otjecanja tkiva oko oka. Pacijentu je dijagnosticirana ishemijska optička neuropatija (ION) i koroidopatija.

ION se javlja kada krv ne teče ispravno do očnog optičkog živca, koji prenosi signale od očiju do mozga i pretvara ih u slike koje možete vidjeti, što dovodi do gubitka vida.

Gubitak vida obično je trajan

Gubitak vida zbog ION obično je trajan, budući da vidni živac na kraju prestane ispravno raditi i odumre. Međutim, pacijenti s ION još uvijek imaju periferni vid. Osobe sa stanjima poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, srčanih bolesti i dijabetesa izložene su većem riziku od razvoja ION jer mogu oslabiti cirkulaciju krvi.

Koroidopatija je bolest koja uzrokuje nakupljanje tekućine ispod mrežnice, sloja na stražnjem dijelu oka koji hvata svjetlost i pretvara je u slike.

Simptomi obično uključuju nejasne i zamućene mrtve tačke u središtu vida, distorziju i objekte koji izgledaju manji ili udaljeniji nego što zapravo jesu.

"U historiji je ovo stanje poznato kao 'retinopatija subotnje večeri' zbog povezanosti s upotrebom alkohola i sedativa. Ne postoji konsenzus o tretiranju stanja", napisali su stručnjaci.

Pacijent je primio visoke doze steroida kako bi se spriječilo pogoršanje pritiska. Dok neki ljudi izvještavaju o vraćanju vida, nakon četiri mjeseca, ovaj pacijent je izjavio da je još uvijek slijep na lijevo oko.