hirurzi iz new yorka

Prva transplantacija oka: Vid nije vraćen, ali je napravljen veliki korak naprijed

Hirurzi iz New Yorka saopštili su da su prvi u svijetu uspješno izvršili transplantaciju cijelog oka na čovjeku, iako nije izvijesno da će ona pomoći pacijentu da povrati vid.

Arron James, bivši američki vojnik koji je preživio snažni strujni udar, podvrgnut je 21-satnoj operaciji tokom koje mu je pola lica zamijenjeno.

Ljekari već godinama uspješno provode transplantacije rožnjače, jednog dijela oka.

Ali, stručnjaci smatraju da je operacija cijelog oka iskorak i prekretnica koja bi mogla da dovede do toga da se u budućnosti milionima ljudi povrati vid.

James, koji radi na održavanju postrojenja pod visokim naponom u Arkanzasu, izgubio je veći dio lica kada je 2021. godine slučajno dodirnuo nezaštićenu žicu sa 7.200 volti struje.

On je 27. maja ove godine podvrgnut rijetkoj transplantaciji dijela lica, uz koju je urađena i transplantacija lijevog oka, a na zahvatu je radilo 140 zdravstvenih radnika.

Hirurzi iz klinike Lengon Univerziteta u New Yorku, koji su izveli komplikovanu operaciju, saopštili su da se 46-godišnji James dobro oporavlja i da transplantirano oko izgleda izuzetno zdravo.

Njegovo desno oko je zdravo.

"Činjenica da smo uspješno izvršili prvu potpunu transplantaciju oka je izuzetno dostignuće za koje su mnogi dugo mislili da nije moguće", kaže Eduardo Rodrigez, jedan od hirurga koji su predvodili stručni tim.

"Napravili smo veliki korak naprijed i utrli put za naredne korake u vraćanju vida pacijentima", dodaje.

Ljekari smatraju da ova operacija naučnicima pruža uvid u to kako se ljudsko oko liječi, o čemu se do sada nije mnogo znalo.

"Ne tvrdimo da ćemo na ovaj način povratiti vid, ali nemam dilemu da smo sada jedan korak bliže", ističe Rodrigez za televiziju ABC News.

Operacijom je omogućen direktan dotok krvi u mrežnjaču, dio oka koji šalje signale mozgu, kažu ljekari.

Iako nije izvijesno da će James ponovo moći da vidi na oko koje mu je transplantirano, stručnjaci tu mogućnost trenutno ne odbacuju.

"Ako budem mogao da vidim na to oko, bit će sjajno. Ali ako ovo otvori nova vrata na polju medicine, ja to potpuno podržavam", rekao je James.