vareš

Jedina je općina koja slavi rođendana dva

Svi imamo svoje specijalne datume; isto tako i općina, grad, država ili selo imaju svoje rođendane. Taj dan mještani pretežno ispune različitim manifestacijama, kulturnim i umjetničkim sadržajem, kao i promocijom ličnih rukotvorina; od raznih ljekovitih napitaka, hrane karakteristične za to mjesto, do jedinstvenih ornamenata i ukrasa.

Jedna ne tako mala općina okružena prirodnim ljepotama i na samo 45 km udaljena od Sarajeva, od ove godine slavi svoj drugi rođendan i zove se općina Vareš. Prvi rođendan, kao i svako mjesto, Vareš obilježava kao dan nastajanja, dok drugi rođendan nekog mjesta i nije tako česta pojava; sigurno ste se zapitali šta je to što je mještane Vareša podstaklo da pokrenu i proslavu drugog rođendana 5. marta 2024. godine?

Tog dana je otvoren najsavremeniji rudnik u Evropi i jedan od najboljih u svijetu - rudnik Rupice kompanije Adriatic Metals BiH. Mještani su u srcu općine Vareš festivalski označili ovaj posebni trenutak u svojoj istoriji, s mješavinom tradicionalnih manifestacija i kulturnih događaja.

Džejna Rizvanović (17) jedna je od dvadesetak stipendista Fondacije Adriatic koja vjeruje da su ovakvi događaji i prilike neophodni za razvoj i budućnost, kako mladih tako i općine Vareš. Džejna s osmijehom na licu dijeli svoje viđenje: „Kroz saradnju Fondacije Adriatic i naše škole uviđamo veliku podršku i mnogobrojne benefite. Nije u pitanju samo finansijski aspekt, nego kada vidimo da neko poput Adriatic Metals ulaže u nas mlade i u našu malu zajednicu, mi samo vidimo doprinos zajedničkom prosperitetu i bolju budućnost za sve nas.”

Iako mladi sada u Varešu imaju prilike osjetiti podršku, situacija i pogled na budućnost nisu uvijek bili idealni i tako svijetli. Inženjerka elektrotehnike Nejra Kučuković, uposlena u Adriatic Metals, rođena je Varešanka i otkrila nam je da o zaposlenju u rodnom mjestu nije mogla ni sanjati. „Nije bilo neke nade i budućnosti za nas mlade u Varešu. Napokon se to pojavilo. Da mi je neko prije sedam godina rekao da ću imati posao nakon završenog fakulteta u Varešu - ne bi mu vjerovala,” s velikim optimizmom rekla je Nejra.

Da je ovo mjesto posebno znali su čak i Rimljani iz antičkog doba, koji su svojevremeno iskorištavali rude koje se nalaze ispod površine vareških brda. A njihove tragove postojanja na teritoriji ove općine potvrđuje ploča s natpisom “villicus procurator” i rudarska svjetiljka. Otvaranje rudnika Rupice, samo je ponovno pokrenulo rudarsku krv u žilama svih građana, što je primijetio i načelnik općine Vareš, Zdravko Marošević.

„Varešani su po prirodi rudari. Mi smo ovdje čak i prije sto godina velikodušno prihvatili ljude kada se otvarao možda i prvi rudnik. To radimo i od kada je došla kompanija Adriatic Metals, prije osam godina pa i dan danas. Naša zajednica je takva da su se svi povratnici i stranci vrlo lako uklopili i dobili našu, a i građansku podršku koja je najvažnija - jer smo mi, pa i ja sam, ovdje najprije zbog građana. Ono što sa sigurnošću mogu da kažem je da ćemo obilježavanje drugog rođendana nastaviti proslavljati i u budućnosti” srdačno i s ponosom objasnio je Marošević.

Mještani vidno iskazuju radost što ovo nije samo jedna u nizu manifestacija i što će drugi rođendan postati tradicija njihove općine. Ne kriju ni uvjerenje da je otvaranje rudnika Rupice više nego dovoljan razlog da se čuva i razvija povjerenje, energija i sigurnost u održivost i prosperitet. Iako rudarstvo kao pojam, na prvu ne vežemo usko sa ženama i/ili udruženjima, Adisa Likić - predsjednica Udruženja za ruralni razvoj ZVIJEZDA Vareš, je ipak dokazala da tu postoji povezanost.

“Događaji poput drugog rođendana kome svjedočimo i u kome učestvujemo, nama su više nego pokazatelj koliko se zapravo može napredovati jer je kompanija Adriatic Metals pomogla i nama kao udruženju da postignemo željene rezultate. Nama je čast i zadovoljstvo kao ženama i udruženju što smo pozvane da uveličamo ovaj događaj predstavljanjem svojih proizvoda,” uzbuđeno je rekla Adisa.
Imajući priliku osjetiti čari općine Vareš povodom otvaranja rudnika Rupice i drugog rođendana ovog rudama bogatog mjesta, uvidjeli smo spajanje prošlosti i budućnosti. Kompanija Adriatic Metals, općini Vareš mnogo je više od investitora jer potiče svakog pojedinca da doprinese ličnom, ali i razvoju zajednice. Ovaj dvostruki rođendan nosi sa sobom radost i snažnu poruku, a to je da je Vareš mjesto gdje se čuva tradicija, slijede stope predaka i ulaže u nove generacije.