Svijet

Johnson: Čuo sam se s kraljicom. Ona je u dobroj formi

Britanska kraljica Elizabeta, kojoj su liječnici savjetovali da se odmara i izbjegava službene posjete barem sljedeće dvije sedmice, u vrlo je dobroj formi, rekao je premijer Boris Johnson nakon što je ove sedmice razgovarao s 95-godišnjom kraljicom.

Zabrinutost zbog Elizabetinog zdravlja, koja je najstarija i najdugovječnija vladarica u svijetu, pojavila se nakon što je otkazala niz planiranih putovanja i provela noć u bolnici zbog neodređene bolesti, iako nije povezana s covidom-19, što je bio njezin prvi takav ostanak u bolnici tokom godina.

“Razgovarao sam s njezinim Veličanstvom i ona je u vrlo dobroj formi”, rekao je Johnson za vijesti za Channel 4 u subotu. Johnson svake srijede razgovara s kraljicom. “Samo mora slijediti savjete svojih liječnika i odmoriti se, mislim da je to važna stvar. Mislim da joj cijela zemlja želi dobro”, rekao je.

Elizabeta, koja je britanska i kraljica 15 drugih prostora, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland, odmara se u svojoj kući u dvorcu Windsor otkako je prenoćila u bolnici prije 10 dana nakon što je prošla “preliminarne istrage”.

Kraljica poznata po svom snažnom zdravlju i po tome da redovito obavlja službene javne dužnosti unatoč svojoj dobi već je odustala od posjeta Sjevernoj Irskoj i skorašnjeg summita COP26 o klimatskim promjenama u Glasgowu sljedeće sedmice, gdje se planirala osobno obratiti svjetskim čelnicima.

Buckinghamska palača rekla je da više neće prisustvovati velikom događaju 13. novembra u Royal Albert Hallu koji je organizirala britanska vojna dobrotvorna organizacija. Međutim, ima “čvrstu namjeru” biti nazočna glavnoj nacionalnoj komemoraciji veteranima u nedjelju 14. novembra, događaju koji za nju ima veliku važnost.

Izvor iz palače rekao je da je kraljica i dalje dobre volje i da je snimila videoobraćanje za izaslanike COP26. Daljnji odmor bio je “razumna mjera opreza”, dodao je izvor.

Nakon što joj je savjetovano da se odmori, kraljica izgleda dobro i vesela na snimkama koje je palača objavila kada je putem videoveze sudjelovala u brojnim virtualnim događajima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare