pogledajte video

Kako je Tito slavio Novu godinu: Tri fešte su bile posebne, a na svaku je vodio Jovanku

Na proslavi nove 1980. godine u Novom Sadu pojavio se bivši predsjednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, a o njoj se i dan danas govori jer mnogi tvrde da je tada predosjetio svoju smrt, koja je nastupila četiri mjeseca nakon toga, piše Kurir.

Osim tog dočeka, još su dva bila posebno primijećena.

Jedan je proslava nove 1973. godine. Tito je tada sa svojom suprugom Jovankom Broz dočekao Novu godinu u Miločeru, nedaleko od Budve.

Pravila su za ovakve svečanosti uvijek bile organizirane do najsitnijih detalja. Unaprijed je bila planirana lista gostiju, raspored sjedenja, nastup i jelovnik. Proslave su bile svečane, a to pokazuju i tadašnji zanimljivi rekviziti, poput poput kartonskih šešira i kapa, kaubojskih šešira, meksičkih šešira, koje je Tito voli nositi.

Tito je imao običaj za doček Nove godine okupiti najbliže saradnike te bi uz hranu i piće uživao u pjesmama tadašnjih najvećih jugoslovenskih zvijezda.

Pjevali su brojne zvijezde iz cijele Jugoslavije, poput Nade Topčagić, Sedmorice mladih, Lea Martina, Đorđa Marjanovića, Usnije Redžepove, Predraga Živkovića Tozovca, Zdravka Čolića, Tereze Kesovije, Borisa Dvornika, Zvonka Bogdana, Arsena Dedića, Gabi Novak i Olivere Katarine.

Također, Tito je na proslavama Nove godine znao zaplesati i valcer te bi nazdravljao s gostima.

Nakon toga je iz godine u godinu, organizirao svečane proslave za svoje najbliže saradnike, porodicu, prijatelje te bi znao posjetiti i masovne javne događaje.

Novu 1977. godinu Tito je također dočekao sa svojom suprugom u Hotelu "Park".

Tada je nastupao Miodrag Petrović Čkalja, koji je čitao šaljive čestitke upućene drugu Titu te drugim političarima. Naravno, tu su bili i tamburaši Janika Balaž, orkestar Jovana Adamova, Mira Banjac, Boris Dvornik, Ivan Hajtl i Milka Stojanović.

Nakon što je otkucala ponoć, Tito je podigao čašu "za sreću i blagostanje naroda i narodnosti i radničke klase", a poslije toga je zaplesao sa suprugom te obišao vojnike u Domu JNA. Apartman u Hotelu "Park" u kojem je noćio i dalje nosi ime po njemu, "Titova rezidencija".

Za proslavu nove 1980. godine, koja se organizirala u Novom Sadu angažirali su se i najveći glumački i muzički umjetnici.

Najviše je volio Miodraga-Miju Aleksića i Čkalju, no tada su za muzički dio bili zaduženi Đorđe Marjanović, Tereza Kesovija, Arsen Dedić i Predrag Živković Tozovac.

Iako je Tito tada bio lošeg zdravstvenog stanja, nije ga spriječilo da se pojavi na dočeku, no samo nekoliko mjeseci kasnije, 8. maja 1980. Tito je preminuo.