zapisi iz vojkovića

Kakvi su uvjeti dočekali Novalića u zatvoru: Moderno opremljena ambulanta, biblioteka s 3.000 knjiga, trim kabinet, stoni tenis…

Zatvorenici su smješteni u jednokrevetnim sobama od 12 kvadrata, u kojima se nalazi krevet i ormarić za lične stvari, sto i stolica

Zatvorenici u Državnom zatvoru u Vojkovićima kazne služe u prozračnim i čistim sobama, na raspolaganju im je dobro opremljena ambulanta za primarnu zdravstvenu zaštitu, rekreirati se mogu u sportskoj dvorani ili trim kabinetu, mogu i čitati u zatvorskoj biblioteci, kupovati u dobro opskrbljenoj kantini,… Dio zatvorenika radi u vešeraju ili pekari, neki su članovi sekcije za šivenje, krojenje, origami… No, uprkos dobrim zatvorskim uvjetima, neki bi se ipak željeli vratiti u KPZ Zenica.

Navodi su ovo iz izvještaja Nezavisne komisije Parlamenta BiH koja prati u kakvim zatvorskim uvjetima borave osuđenici kojima je kazne izrekao Sud BiH, te poštuju li se njihova ljudska prava. Komisija je boravila krajem prošle godine u posjeti Državnom zatvoru u Vojkovićima, a o izvještaju u kojem je i dio o posjeti zatvoru u Vojkovićima početkom aprila raspravljat će i Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Nakon što je u Državnom zatvoru zbog visoke korupcije ovih dana završio i bivši federalni premijer Fadil Novalić, očekivati je da će se sada zastupnici iz SDA, a vjerovatno po nalogu Bakira Izetbegovića boriti da u tom zatvoru budu još bolji uvjeti, kako potpredsjedniku SDA i bivšem federalnom premijeru, bivšem federalnom zastupniku i bivšem vlasniku nekoliko profitabilnih firmi koje je prebacio na članove porodice i koji je navikao na život na visokoj nozi, ne bi ništa falilo.

Što se tiče uvjeta koji su dočekali i Novalića, Komisija je ranije utvrdila da su zatvorenici smješteni u jednokrevetnim sobama od 12 kvadrata, u kojima se nalazi krevet i ormarić za lične stvari, sto i stolica.

"Sve sobe imaju velike prozore, s dovoljno dnevnog svjetla. Svaka soba ima sanitarni čvor, WC i kupatilo. Higijenski uslovi u sobama su dobri. Zavod raspolaže i sobama za intimne posjete, ukopno ih je sedam, u kojima se nalaze bračni krevet, dvosjed, sto i stolice i mini-kuhinja s frižiderom te kupatilo sa sanitarnim čvorom, tušem i lavaboom. Sve je prozračno, čisto i uredno", navodi se u izvještaju Komisije.

Sprave za vježbanje i računari

Zatvorenicima je, kako je konstatirala parlamentarna Komisija na raspolaganju i sportska dvorana, biblioteka, kantina i mogućnost korištenja računara.

"Imaju mogućnost igranja fudbala, košarke, odbojke. Postoje i stolovi za stoni tenis, kao i strunjače. Također, na raspolaganju im je i trim-kabinet opremljen spravama za vježbanje. Na raspolaganju je i biblioteka s više od 3000 naslova kao i prostorija u kojoj se nalazi l0-ak računara. Imaju i kantinu, koja je solidno opremljena osnovnim životnim namirnicama, te su cijene prehrambenih proizvoda relativno izjednačene s cijenama u prodavnicama izvan Zavoda, s malim odstupanjima", stoji u izvještaju Komisije.

Faksimil dijela izvještaja Komisije koja je posjetila Državni zatvor

Prema izvještaju Komisije, zatvorenici u Državnom zatvoru u Vojkovićima omogućena je i resocijalizacija i radno-okupaciona terapija. I trenutno najpoznatiji zatvorenik u Vojkovićima, moći će se učlaniti u jednu od sekcija u Zavodu od krojenja do učenja vještina origamija.

"Što se tiče radno-okupacionog tretmana i resocijalizacije zatvorenika, direktor je istakao da je odredeni broj zatvorenika angažiran u kuhinji i pekari te u vešeraju, ali da nema uslova da se radno angažiraju svi zatvorenici koji to žele. Postoje razne sekcije u Zavodu u kojima su angažirani zatvorenici, a to su, šivanje, krojenje, rezbarska sekcija, origami sekcija,… Zavod ima pet radionica. U jednoj je zavodski vešeraj u kojem su zaposleni zatvorenici, a ostale se iznajmljuju različitim proizvodnim firmama zajedno sa zatvorenicima kao radnom snagom", navodi se u izvještaju parlamentarne Komisije.

Stomatolog, fizioterapeut, apoteka…

U Državnom zatvoru, prema ocjeni Komisije dobro je opremljena i ambulanta.

"Zavod ima i ambulantu za primarnu zdravstvenu zaštitu koja je veoma dobro opremljena od laboratorije, radiologije, ultrazvuka, rtg-a, defibrilatora, oftalmološke ambulante, stomatološke ambulante, fizioterapije, stacionara, sobe za opservaciju, apoteke", konstatirala je Komisija.

Također, u Zavodu postoji i stomatološka ordinacija sa stalno zaposlenim stomatologom i medicinskom sestrom. Ne nedostaje tehničkog medicinskog osoblja, ali je ukazano na to da je problem stalno zapošljavanje ljekara.

"Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta predviđena su tri ljekara, a trenutno je zaposlen samo jedan. Na četiri-pet konkursa za prijem koje je Zavod raspisivao niko se nije javio. Specijalisti se angažiraju po potrebi i po ugovoru o djelu", navedeno je u izvještaju.

Zavod ima kontrolnu sobu iz koje se upravlja videonadzorom, ali i sigurnosnim provjerama.

Komisija konstatirala dobre uvjete

"Zavod je pokriven kamerama 24 sata. U hodnicima su postavljene telefonske govornice za zatvorenike i pritvorenike. Zatvorenici imaju mogućnost da zadovoljavaju vjerske potrebe, zašto su im na raspolaganju tri različito opremljene prostorije za potrebe pravoslavnih, katoličkih i islamskih vjernika", stoji u izvještaju Komisije.

Neki zatvorenici traže povratak u KP Zenica

I dok je problem angažmana policijskih službenika s kojim je Zavod bio suočen na početku rada 2020.godine uglavnom riješen i danas je u toku činovanje oko 150 policijskih službenika u Državnom zatvoru i dalje nedostaje odgajatelja, pa je na 50 zatvorenika raspoređen samo jedan odgajatelj.

Podsjećamo, Državni zatvor u Vojkovićima u koji je uloženo više od 70 miliona KM počeo je raditi u julu 2020. godine, a krajem te godine u zatvor su pristigli i svi osuđenici pred Sudom BiH koji su do tada bili smješteni u drugim zatvorima u BiH. Krajem prošle godine, prema izvještaju Komisije u tom zatvoru je bilo smješteno ukupno 249 lica,od kojih je 46 pritvorenika i 203 zatvorenika.

Za Državni zatvor se s obzirom na u njega uložena sredstva i uvjete govorilo da je u odnosu na druge zatvore u rangu hotela. Ipa, prema detaljima iz izvještaja Komisije ima zatvorenika koji traže da ih se vrati u KPZ Zenica gdje su bili ranije na odsluženju kazne.

Dio izvještaja o razgovoru sa zatvorenicima E.B. I M. J. : Žele se vratiti u KPZ Zenica

Tako je Komisija tokom posjete zatvoru, na njihov zahtjev obavila razgovor s dvojicom zatvorenika, a u izvještaju se navode njihovi inicijali E.B. I M. J.

Pretpostavlja se da je jedna od njih Edib Buljubašić iz Zenice, višestruki ubica koji izdržava kaznu od 54 godine zatvora.

On se Komisiji požalio ne nehuman tretman u Vojkovićima i pisao je nadležnim institucijama da ga vrate u KPZ Zenica.

Slično je u svojoj ispovijesti Komisiji kazao i zatvorenik inicijala M.J.