Vijesti

Kineski ambasador Ji Ping: Jedinstvo i saradnja najjače su oružje u borbi protiv pandemije

Ambasador Kine u BiH Ji Ping istakao je da je virus korona zajednički neprijatelj čovječanstva, a jedinstvo i saradnja su najmoćnije oružje međunarodne zajednice na putu do pobjede nad pandemijom.

“Samo ako svijet ojača saradnju i udruži snage kako bi jedni drugima pružili uzajamnu pomoć, bit ćemo u mogućnosti da okončamo ovaj rat kao pobjednici. Obim i trajanje epidemije zavisi od toga možemo li se odreći glasina i međusobno sarađivati”, istakao je Ji Ping u itervjuu agenciji Srna.

Kineski diplomata je naveo da se kroz historiju čovječanstvo razvijalo u borbi protiv raznih bolesti i katastrofa, te da je ova iznenadna i globalna pandemija omogućila do sada neviđenu spoznaju da su sve zemlje na svijetu blisko povezane i dijele istu sudbinu i da je važno hitno ubrzati izgradnju društva zajedničke budućnosti čovječanstva.

Na pitanje zašto neki tvrde da bi Covid-19 trebalo da bude nazvan “virus iz Wuhana” ili “kineski virus”, ambasador Ji je podsjetio da izvor virusa korona još nije potvrđen, te da je kineski grad Wuhan prvi prijavio epidemiju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), ali to ne znači da je Wuhan izvor Covida-19.

“I mi, također, želimo da znamo odakle potiče Covid-19. Na ovo pitanje odgovor treba da daju eksperti na osnovu sveobuhvatnih i objektivnih naučnih istraživanja. Stoga je neprimjereno identifikovati neku zaraznu bolest sa imenom određenog mjesta. Zapravo, postoji globalni konsenzus da se ne podstiču neprijateljstvo i predrasude sa diskriminatorskim nazivima”, naglasio je ambasador Ji Ping.

On je podsjetio da je Svjetska zdravstvena organizacija novi virus korona nazvala Covid-19 kako bi se osiguralo da se naziv virusa razlikuje od bilo koje regije i zemlje.

Neki političari politiziraju pandemiju i zbunjuju javnost

“Nije teško zaključiti da u većini slučajeva imenovanje virusa različitim imenima potiče od političara sa skrivenim motivima, a ne od medicinskih stručnjaka. Njihova svrha nije ništa drugo nego da politizuju epidemiju, zbunjuju javnost i skupljaju političke poene, te odvrate pažnju javnog mnjenja i prebace svoje unutrašnje konflikte na druge”, istakao je ambasador Kine u BiH.

Na pitanje da prokomentira optužbe da Kina namjerno prikriva broj zaraženih i smrtnih slučajeva, ambasador Ji je rekao da je 27. decembra prošle godine, provincija Hubei prijavila tri sumnjiva slučaja, četiri dana kasnije, stručni tim Nacionalne komisije za zdravlje je stigao u Wuhan radi provođenja istrage na samom mjestu događaja, dok je 3. januara Kina počela službenim putem informisati Svjetsku zdravstvenu organizaciju i sve zemlje o epidemiološkom stanju.

“Kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti 11. januara objavio je na svojoj internet stranici cijeli genetski slijed novog virusa korona, podijelio podatke i svakodnevno obavještavao javnost o epidemiji. Od 23. januara, Kina je zaključala grad Wuhan sa više od 10 miliona stanovnika, kao i provinciju Hubei sa gotovo 60 miliona stanovnika kako bi se zaustavilo širenje virusa”, pojasnio je kineski ambasador, navodeći da su informacije koje je Kina slala bile veoma precizne.

On je naglasio da je glavni urednik medicinskog magazina “Lancet” Richard Horton, gostujući kod Christiane Amanpouru njenoj popularnoj emisiji na CNN-u, konstatirao da “treba biti zahvalan Kini i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zato što su učinili sve kako bi upozorili svijet”.

Ambasador Ji je u intervjuu Srni rekao da je danas epidemija u Kini uglavnom stavljena pod kontrolu, te da u tom kontekstu, revidiranje broja potvrđenih i smrtnih slučajeva zaraženih virusom Covid-19 u Wuhanu predstavlja odgovornost prema historiji, žrtvama i javnosti.

“Ovo je međunarodna praksa, te je, baš kao i nakon svake bitke, potrebno ponovo očistiti bojno polje i prebrojati žrtve. I Svjetska zdravstvena organizacija očekuje da će mnoge države revidirati svoje statistike nakon suzbijanja epidemije”, naveo je kineski diplomata.

Ambasador Ji je naglasio da su, suočavajući se sa velikom krizom javnog zdravstva i prijetnjom od zaraznih bolesti, međunarodnoj zajednici potrebni jedinstvo i saradnja, umjesto prebacivanja krivice sa jednih na druge, pa čak i zahtijeva za odgovornost i naknadu štete.

“Ne zna se koliko je ljudi zaraženo bolestima kao što su grip H1N1 i AIDS. Mislim da ne postoji specifična zemlja koja snosi posljedice od ovih bolesti. Lako je kriviti druge, ali teško je okriviti sebe. Optuživanje drugih ili pokretanje neselektivne tužbe nije ništa drugo nego opravdanje za vlastite greške”, konstatirao je ambasador Kine u BiH.

Komentirajući činjenicu da neki kažu da epidemija za Kinu predstavlja “černobilski” trenutak, te da se svijet ne smije pretjerano osloniti na kineske proizvode i da treba restruktuirati industrijski lanac, ambasador Ji Ping je rekao da je to prosti “copy-paste” teorije kolapsa Kine” i “teorije kineske prijetnje”, koje su se međusobno isprepletale u prethodnim decenijama.

“Epidemija je negativno utjecala na kinesku ekonomiju, ali s obzirom da je njeno širenje na teritoriji Kine uglavnom zaustavljeno, ekonomski i socijalni poredak se brzo oporavlja, a uredno se oporavljaju i radovi u cijeloj zemlji”, naglasio je ambasador Kine u BiH.

Prema njegovim riječima, 99,3 odsto industrijskih preduzeća u Kini je oporavilo proizvodnju iznad određenog obima, a u nekim provincijama ovaj procenat iznosi čak i 100 odsto, dok se 91,5 odsto zaposlenih se vratilo na posao.

“Dnevna potrošnja električne energije na kraju marta dostigla je nivo iz istog perioda prošle godine. Osnova dugoročnog ekonomskog rasta nije promijenjena. Kina ima najveći, najopsežniji i najkompletniji proizvodni sistem na svijetu, koji zauzima važno mjesto u globalnom industrijskim i opskrbnim lancima. Kineski pravovremeni oporavak rada i proizvodnje je pružio podršku i garanciju stabilnosti i sigurnosti globalnih industrijskih i uslužnih lanaca”, naveo je kineski diplomata.

On je dodao da globalizacija znači duboko integrisane interese i veliku međuzavisnost ovih lanaca.

“Suočavajući se sa epidemijom, ne treba da prestanemo da jedemo zbog straha da se ne ugušimo. Stoga nije realno, niti je mudro, pokušati razdvojiti industrijske i uslužne lance ili čak pozivati na njihovo ‘mijenjanje’ ili ‘razdvajanje'”, istakao je ambasador Ji.

Niko nije siguran sve dok nekoj zemlji prijeti epidemija

Na pitanje zašto neki tvrde da Kina provodi “diplomatiju maski” i “velikodušnu politiku” s ciljem dobijanja geopolitičkog uticaja, ambasador Kine u BiH je istakao da je to plod njihove imaginacije i predstavlja pogrešno tumačenje kineske dobre volje.

“Tradicionalna kineska kultura naglašava da se “milost kapanja vode treba uzvratiti punim vrelom”. Kad je Kina prolazila kroz najteže trenutke u borbi protiv epidemije, mnoge zemlje su nam pomogle. Stoga je, kad se promijenio epicentar, Kina u okviru svog kapaciteta pružila humanitarnu pomoć mnogim zemljama, uključujući i BiH, kako bi uzvratila tu dobru volju. Čovječanstvo se danas suočava s najozbiljnijom krizom od Drugog svjetskog rata. Sve dok nekoj zemlji prijeti epidemija, niko nije siguran. Moramo pomoći drugima. U određenom smislu, tako pomažemo i sebi”, pojasnio je kineski diplomata.

Ambasador Ji je konstatovao da sada nije trenutak za takozvano “nastojanje za ostvarivanjem političkog utjecaja”, niti za igru “razdvajanja jednih od drugih”.

“Sada je vrijeme da ozbiljno razmislimo o tome kako da se izgradi društvo zajedničke budućnosti čovječanstva. Virus je zajednički neprijatelj čovječanstva i Kina je, također, žrtva ove pandemije. Imamo više od 4.600 smrtnih slučajeva, a ekonomija je teško pogođena u prvom kvartalu ove godine. Obim i trajanje epidemije zavisi o tome možemo li se odreći glasina i međusobno sarađivati”, zaključio je ambasador Kine u BiH Ji Ping.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare