pravilo pet sekundi

Koji su mitovi o hrani zaista istiniti?

Postoje mnoge zablude i praznovjerja kada je u pitanju kuhanje. Trebali biste preispitati ove kuhinjske mitove.

Mnogo je mitova koji kruže kada je u pitanju ishrana koje često prihvatamo kao istinu. Međutim, posebno kada je u pitanju higijena, ponekad biste trebali razmisliti kako biste izbjegli potencijalne rizike i zaštitili zdravlje. Evo četiri mita o hrani, čija se istina često nalazi između lakovjernosti i jakog imunološkog sistema.

Izbjegavajte bakterije. Operite meso prije kuhanja

Mnogi ljudi vjeruju da pranje sirovog mesa prije kuhanja pomaže u uklanjanju bakterija i smanjenju rizika od bolesti – ali stručnjaci savjetuju da to ne radite. Heidrun Schubert, stručnjak za ishranu u Bavarskom potrošačkom centru, za radiostanicu Bayern 1 objašnjava da pranje mesa nije samo nepotrebno već može biti i opasno. Kao rezultat toga, prskanje bakterija prilikom ispiranja mesa može čak povećati kontaminaciju u cijelom kuhinjskom prostoru: voda iz slavine nije dovoljno vruća da efikasno ubije bakterije.

Umjesto toga, mogući patogeni se šire u sudoperu i drugim dijelovima kuhinje. Ovo povećava vjerovatnoću da se klice apsorbiraju kroz drugu hranu. Ako želite da budete sigurni, bolje je da meso prokuhate kako biste ubili štetne mikroorganizme.

Hrana sa zemlje: “Pravilo pet sekundi”

Hrana koja je samo kratko na podu još se može bezbjedno jesti: koristeći "pravilo pet sekundi". Stručnjaci poput mikrobiologa prof. dr. Dirka Bockmühla, međutim, upozoravaju na to da se ne pridržavate ovog pravila bez oklijevanja.

Bockmühl je za Süddeutsche Zeitung objasnio da je kontakt s površinom ključan: gladak pod prenosi više bakterija nego čist tepih. Hrana sa visokim nivoom vlage, kao što su meso i krastavci, također nudi veću površinu za napad bakterija od suhe hrane.

Međutim, nije naučno dokazano da li je ispuštena hrana koja je na tlu bila samo nekoliko sekundi zapravo i dalje jestiva i bezopasna po zdravlje.

Niste na trenutak obratili pažnju: Izgorjelo ili još jestivo?

"Oh, to je još uvijek jestivo", to je ono što ljudi često kažu kada je ćevapčić predugo na roštilju. Nažalost, to je nezdravo: prema Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), sumnja se da zagorjela hrana sadrži kancerogene tvari kao što je akrilamid, koji se proizvode na visokim temperaturama. Što je tamnija površina, to je veći sadržaj zagađivača. Kako bi se smanjio rizik, preporučuje se da se meso ne prži ili peče na roštilju, da se izbjegnu dim i plamen, te da se meso ne kuha direktno na otvorenoj vatri. Ugašene površine na pizzi, tostu itd. treba stoga velikodušno odrezati prije konzumiranja.