Raport saznaje

Komisija za sukob interesa: Spremne sankcije za Nikšića, Petrovića, Milinovića…

Većina zvaničnika je prijavljena da su u sukobu interesa zbog toga jer su i njihovi srodnici u firmama ili organima koji se finansiraju iz budžeta

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa na nivou institucija Bosne i Hercegovine pripremila je sankcije za više zvaničnika za koje je utvrdila da su u sukobu interesa, saznaje Raport.

Zasjedanje Komisije planirano je krajem septembra, a prema informacijama do kojih smo došli spremne su odluke o sankcioniranju Nermina Nikšića, aktuelnog premijera FBiH, Draška Milinovića, direktora Regulatorne agencije za komunikacije, Obrena Petrovića, zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, zatim Aleksandra Zolaka, bivšeg direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva, Mirele Pelidije, nekadašnje članice Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, te još nekoliko osoba za koje Komisija smatra da su bile ili su još uvijek u sukobu interesa.

Dugotrajni postupci

Međutim, upravo spisak imena osoba o čijem sankcioniranju će Komisija raspravljati i za koje su prema izvorima Raporta spremne odluke o kaznama, govori o tome koliko su BiH neophodne izmjene Zakona o sukobu interesa BiH koje bi trebale donijeti efikasnije i učinkovitije utvrđivanje je li neko ili nije u sukobu interesa.

Naime, postupak protiv Nikšića pokrenut je još prije više od godinu dana u vrijeme dok je on bio zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH, kao što su pokrenuti i postupci protiv većine drugih navedenih zvaničnika koji više nisu na funkcijama na kojima su bili.

Protiv njih je postupak pokrenula Komisija u bivšem sazivu Parlamenta BiH, a sada ga vodi Komisija imenovana u aktuelnom sazivu ovog zakonodavnog tijela.

Kada je u pitanju postupak protiv Nikšića riječ je o prijavi da je njegov bliski srodnik, u vrijeme dok je Nikšić bio zastupnik, bio direktor preduzeća koje se finansiralo iz budžeta u iznosu većem od 5.000 KM.

Svaki pokušaj da dođemo do konkretnih detalja o ovoj i drugim prijavama protiv zvaničnika nije urodio plodom, jer se predsjednica Komisije Mira Pekić (PDP) nije javljala na naše telefonske pozive.

Neki od članova Komisije koje smo uspjeli kontaktirati, nezvanično su nam potvrdili da se odluke o sankcijama zvaničnicima čija smo imena naveli nalaze na dnevnom redu septembarske sjednice, ali tvrde da ni oni nisu dobili kompletne materijale, pa ne znaju šta je konkretno u odlukama koje su navodno pripremile "nadležne službe".

Sinovi i rođaci

Prema nama dostupnim informacijama prijava protiv Draška Milinovića, direktora RAK-a odnosi se na to da je on istovremeno na poziciji ovlaštenog lica Teniskog saveza RS-a koje se finansiralo iz budžeta i da je on direktor Agencije, što je nedopustivo.

Obren Petrović, tereti se da je u sukobu interesa jer je navodno njegov sin obavljao funkciju v. d. zamjenika direktora jednog javnog preduzeća koje se finansiralo iz budžeta. Petrović je bio zastupnik i u bivšem sazivu Zastupničkog doma, čiji je zastupnik i u aktuelnom sazivu.

I Aleksandar Zolak, bivši direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH tereti se da je u sukobu interesa jer je njegov bliski srodnik bio član skupštine privrednog društva iz Banje Luke koje je sklapalo ugovore s budžetom u iznosu većem od 5.000 KM.

Za Mirelu Pelidiju, koja je bila član Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, spremne su sankcije jer je bila član nadzornog odbora privatne firme koja je u 2020. godini poslovala s institucijama koje se finansiraju iz budžeta.

Zanimljivo je da je, kako saznajemo, na dnevnom redu sjednice Komisije i odluka o pokretanju postupka protiv Muniba Jusufovića (SBB) bivšeg delegata u Domu naroda PSBiH, koji je bio član Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u bivšem sazivu Parlamenta BiH.

Inače, osim Mire Pekić, članovi Komisije za odlučivanje o sukobu interesa su i Slavko Matić (HDZ) i Denis Zvizdić (NiP) iz Zastupničkog doma, te Radovan Kovačević (SNSD), Safet Softić (SDA) i Ilija Cvitanović (HDZ 1990) iz Doma naroda Parlamenta BiH. Članovi Komsiije su i direktor i dva zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Ranije kažnjeni - Čović, Mitrović, Nešić…

Podsjećamo, ranijih godina Komisija je zato što su bili u sukobu interesa između ostalih kaznila Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), Nenada Nešića aktuelnog ministra sigurnosti BiH, te nekadašnjeg zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH, kao i Vojina Mitrovića dok je bio ministar prometa i komunikacija BiH.

Oni su na određeni period kažnjeni smanjenjem plaće za 10, odnosno 20 posto.
Čović je kažnjen jer je rukovodio s Hrvatskim narodnim saborom, udruženjem koje je primalo novac iz budžeta, a on je istovremeno bio na funkciji u zakonodavnom tijelu BiH. Sankcioniran je umanjenjem plate na jedan mjesec u iznosu od 10 posto.

Nešić je svojevremeno bio na dvije javne funkcije – državni zastupnik PSBiH i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske". Kažnjen je s odbitkom od 10 posto od plate tokom šest mejseci.

Mitroviću je sukob interesa utvrđen jer je bio i član Nadzornog odbora javnog preduzeća Komunalac Bijeljina, dok je jedan njegov bliski srodnik član Nadzornog odbora u RiTE Ugljevik, a drugi srodnik je ovlaštena osoba za zastupanje i član skupštine jednog preduzeća koje je iz budžeta finansirano s više od 5.000 KM. Mitroviću je plata bila umanjenja 20 posto tokom šest mjeseci.

Zakon predviđa da se za sukob interesa zvaničnicima plata može umanjiti od 10 do 50 posto tokom najviše 12 mjeseci.