Politika

Komšić najavljuje apelaciju o imovini: Od Osmorke ne očekujem da nešto poduzmu

Narodna skupština Republike Srpske održat će u utorak, 27. decembra, posebnu sjednicu na kojoj će razmatrati i dugonajavljivani Prijedlog zakona o imovini RS. O tome se sada oglasio i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić. Kazao je kako najavljuje apelaciju o imovini. Dodao je kako od Osmorke ne očekuje da nešto poduzmu.

"Obzirom da nije kažnjen nego nagrađen za antiustavno djelovanje Milorad Dodik nastavlja sa podrivanjem ustavnog poretka BiH. Kada je riječ o imovini tu već imamo presudu Ustavnog suda gdje su neustavnim proglašene aktivnosti skupštine entiteta Rs.

Ukoliko ta skupština ponovo usvoji neustavni zakon o nepokretnoj imovini, ponovo će biti, ovaj put sa moje strane, podnešena apelacija Ustavnom sudu. Dodik očito forsira. I nada se tome da ćemo mi odustatati od toga da sve što je neustavno osporavamo pred Ustavnim sudom.  Naravno, za ovakvo djelovanje odgovornost snose i stranci koji svojim ponašenjem ohrabruju antiustavno djelovanje Dodika. Ali i skupštine Rs. Od Osmorke, koja tvrdi da se Dodik promijenio ne očekujem da poduzmu bilo šta", kazao je Komšić koji najavljuje apelaciju o imovini.

Podsjetimo, ranije donesen zakon je suspendovano visoki predstavnik Christian Schmidt koji je od Ustavnog suda BiH tražio da donese odluku. Ustavni sud BiH je tadašnji zakon stavio van snage.