Vijesti

Konaković iznio zanimljiv prijedlog za povratnike u RS

Predstavnici Bošnjaka u skupštinama općina i gradova u Republici Srpskoj razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednikom Naroda i Pravde (NiP) Elmedinom Konakovićem o političkoj situaciji u tom entitetu i iznalaženju mogućnosti za značajniju pomoć povratnicima na to područje da bi ostali u svojim domovima i ne bi odlazili u inozemstvo.

Predstavnici Bošnjaka zahtijevaju da se iz budžeta Federacije BiH, kantona i općina izdvajaju određena sredstva za pomoć povratnicima hrvatske i bošnjačke nacionalnosti koji žive u Republici Srpskoj.

Konaković je smatra da je to vrlo interesantna i progresivna ideja, jer je došla od ljudi koji su predstavnici institucijama manjeg bh. entiteta iz različitih političkih subjekata.

- Sa zadovoljstvom pozdravljam ideju i podržavam da se u budžetima odvaja iznos koji bi koristili za poboljšanje uslova života povratničke populacije u RS-u - kazao je Konaković za Fenu.

Odbornici u lokalnim parlamentima iz Republike Srpske imali su ranije danas susret s predsjednikom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem te predsjednikom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem.

Sastanci se održavaju na inicijativu predsjednika skupština gradova i općina Doboj, Prijedor, Zvornik, Višegrad, Osmaci, Novo Goražde, a prisustvuje i smijenjeni predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković.