Vijesti

Kraljica je prije pet decenija bila u bivšoj Jugoslaviji. Kako je Tito dočekao Elizabetu?

Ove godine se navršava tačno pet decenija od posjete kraljice Elizabete II bivšoj Jugoslaviji, te se uoči sahrane prisjećamo njenog susreta sa Josipom Brozom Titom 1972. godine u Beogradu.

Te 1972. ona je obišla, između ostalog, i Zagreb i Podgoricu, odnosno tadašnji Titograd. Kakvi su bili detalji posjete i šta se našlo na trpezi tom prilikom?

Kuhar Milan Stojanović je za TV Prva otkrio ove detalje.

Otac kuhara Milana Stojanovića, Mića Stojanović čak 24 godine je kuhao za Tita, a prilikom posjete Elizabete II i za čitavu britansku delegaciju.

"Otac mi je pričao da je posjeta kraljice Elizabete najavljena šest meseci unaprijed i odmah su počele pripreme. Moj otac je predložio nekoliko menija, oni su manje-više usvojeni i modifikovani u skladu sa prohtjevima i načinom ishrane kraljice Elizabete.

Prvi ručak je bio u Bijelom dvoru, a na meniju: koktel od škampa, puding od špinata, koji podsjeća na pitu, ćurka sa mlincima i kruška u šampanj sosu", ispričao je Milan Stojanović.

Interesantno je da se u kuhinji Josipa Broza Tita jela nisu ponavljala, prenosi B92.

"Gleda se da se jela dugo ne ponavljaju, ne samo u toj posjeti, nego i u narednim, drugih zvaničnika", rekao je Stojanović.

Kraljica Elizabeta se posebno oduševila kolačima koje je probala u Jugoslaviji.

"Drugi dan posete su posluženi kolači. Kraljica je taj dan u Đakovu trebalo da dobije na poklon od Tita jednog lipicanera i u vozu između doručka i ručka su posluženi kolači. Figaro, padobranci i medenjaci, kojima ju je moj otac lično poslužio.

Pitala ga je kurtoazno da li je umoran, zatražila recepte koji su poslati po protokolu, a on je dobio kovertu u znak zahvalnosti, nadao se da je 100 funti, ali je bila fotografija kraljice i njenog supruga sa potpisima", kaže Milan Stojanović.