žusstro obraćanje

Lavrov šokirao zlokobnom najavom u Skoplju: Ova država je sljedeća žrtva. I za to je kriv Zapad

Lavrov u Skoplju na sastanku OSCE-a (Foto: AA)

Kako smo već objavili, obraćanje Sergeja Lavrova, ruskog ministra vanjskih poslova, u Skoplju na Samitu OSE-a izazvalo je buru.

Samo prisustvo Lavrova ovom skupu izazvalo je revolt nekih država, a danas u nakon što je on najavljen kao govornik, mnoge delegacije napustile salu.

A, Lavrov je održao žustar govor u kojem je isprozivao Zapad i uputio niz optužbi prema NATO-u, a jedan detalj u govoru privukao je posebnu pažnju. On se tiče sljedeće 'žrtve hibridnog rata'.

"Rusija sa žaljenjem konstatuje da je OSCE u žalosnom stanju, izgledi za organizaciju ostaju nejasni", rekao je Lavrov.

„Za nešto više od godinu dana bit će 50. rođendan ali sa žaljenjem moram da kažem da se OSCE približava ovom datumu u žalosnom stanju i da njegovi izgledi ostaju nejasni“, rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je po završetku Hladnog rata OSCE imao historijsku šansu da na najbolji način ukaže na svoj ujedinjujući potencijal i postane centralni element sigurnosne arhitekture na kontinentu.

"Ali agresija NATO-a na Jugoslaviju 1999. i odluka da se Kosovo otcijepi od Srbije 2008., kao i napori niza zemalja NATO-a i EU da se Gruzija i Ukrajina suprotstave Rusiji, doveli su do toga da su države NATO-a i EU svojim rukama uništili vojno-političku dimenziju OSCE-a“.

Smisao napora za OSCE sada je doveden u pitanje, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova.

"Zapravo, OSCE se pretvara u privezak NATO-a i Evropske unije. Organizacija je – budimo realni – na ivici ponora. Postavlja se jednostavno pitanje: da li ima smisla investirati u njeno oživljavanje?“, rekao je Lavrov u Skoplju.

Ruski ministar vanjskih poslova takođe se zapitao da li će OSCE biti u stanju da se „prilagodi objektivnoj realnosti svjetskog razvoja i ponovo postane platforma za objektivno razmatranje regionalnih sigurnosnih problema zasnovanih na principima Helsinškog konačnog akta, prije svega principu jednakosti svih zemalja učesnica“.

Lavrov je istakao da „za sada ima mnogo više pitanja nego odgovora“.

Moldavija je, kazao je, predodređena da postane „sljedeća žrtva u hibridnom ratu koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije“.

Ministar je istakao da je jedan od osujećenih pokušaja rješavanja akutnih problema evropskog kontinenta na principu OSCE-a Kozakov memorandum, „koji je mogao pouzdano da riješi situaciju u Moldaviji prije 20 godina“.