Region

Lavrov u Beogradu o Daytonskom sporazumu: Rusija neće dozvoliti falsificiranje historije

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručio je u četvrtak u Beogradu da se Evropska unija, koja ima mandat Opće skupštine Ujedinjenih naroda, ne smije izolirati od svojih obveza i rješenja za Kosovo postignutih pod njezinim pokroviteljstvom.

“Mora ih ispuniti pošteno i boriti se za realiziranje dogovorenih rješenja, prije svega o Zajednici srpskih općina”, rekao je Lavrov u Beogradu.

“Rusko stajalište se ne mijenja. Još jednom smo potvrdili podršku svim naporima i koracima koji će pomoći Beogradu i Prištini da dođu do međusobno prihvatljivog rješenja na temelju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244”, dodao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Šef ruske diplomatije je naglasio da se u toj rezoluciji potvrđuje teritorijalni integritet Srbije i da svako rješenje mora biti u skladu s međunarodnim pravom i uz odobrenje Vijeća sigurnosti.

Podsjetivši da se 2020. obilježava 25. godišnjica Daytonskog sporazuma, Lavrov je poručio da Rusija neće dozvoliti falsificiranje historije, ni one nakon Drugog svjetskog rata ni one tokom balkanskih sukoba 1990-ih.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare