Vijesti

Logoraši iz Žepča o predloženoj ministrici zdravstva: Dr. Malićbegović je bila na strani jahača apokalipse

Mjesto ministra zdravstva Kantona Sarajevo još uvijek čeka da bude popunjeno.

Nakon što je zbog unutarkoalicijskih prepucavanja na realciji SBB – DF kao kandidat otpao Nijaz Štikovac, Demokratska fronta predložila je Draženku Malićbegović.

Još uvijek se čeka da SDA i SBB odobre ovo imenovanje.

U međuvremenu, u Skupštini Kantona Sarajevo stiglo je dramatično pismo Udruženja logoraša iz Žepča.

U njemu, bivši logoraši opisuju ratnu ulogu dr. Malićbegović i nemaju riječi hvale za nju.

“Nedavno smo putem medija obaviješteni da će dr. Draženka Malićbegović iz Sarajeva biti predložena kao kandidatkinja za ministricu u Ministarstvu zdravstva u Vladi sarajevskog kantona, ada će kadrovski prijedlog učiniti subjekt Demokratska fronta. Bila bi to i za nas, žepačke građane, dobra i lijepa vijest, jer je riječ o kandidatkinji koja potiče sa ovog prostora, sa prostora u kojem je živjela, u kojem je sticala znanja i zvanja, uključujući i zvanje i znanje koje je i preporučuje za navedenu poziciju”, navode u pismu.

Međutim, kako dalje pišu, nemaju pretjeranog razloga da to i bude tako.

Pismo logoraša

“Iskustva agresije i osvajačkog pohoda na žepački prostor ostavilo je svoje posljedice na većinu bošnjačkog stanovništva, a posbeno na sve one koji su, kao ratni zarobljenici i civili u logiru bili na ovaj ili onaj način svjedokom, a naročito se to odnosi na one, koji su kao teži ranjenici, zbog nečinjenja ili neodgovornog odnosa, bili uskraćeni za zdravstveni brigu i adekvatno liječenje. Predložena kandidatkinja je u tom turbulentnom vremenu, u vremenu u kojem su životumnogih teđe ranjenih bili očajni, u kojem su njihovi životu zavisili od zdravstvene brige i odnosa onih koji su bili zaduženi za tu brigu, vršila odgovornu dužnost , dužnost glavnog liječnika za ratne zarobljenike i civile zatočene u logor.

Na toj dužnosti predložena kandidatkinja nije položila ispit iz profesionalizma, bila je izvan uzusa profesionalnog odnosa i liječničke etike jer se prilagođavala datoj situaciji u kojoj je, umjesto da liječi i pomaže ranjenim, bila više na u okrilju ondašnjih jahača apokalipse.

Na toj dužnosti nije činila što je kao liječnik morala činiti, zanemarila je općeljudski imperativ dobrotom ne praveći distinkciju između dobra i zla. Kao nekome kome zlo nije imanentno, propustila je da u tom vremenu zla ponudi ranjenim i bolesnim dobrotu kao primarnu ljudski potrebu, a vođena trenutnim kalkulacijama, nije pokazala ni hrabrost za bijeg od tog zla.

Zarobljenje i u logoru zatočene u to vrijeme nije “ubijao” samo nabrijani ološ i bagra, već ih je “ubijao” i neprofesionalni odnos koje je obavezivala zakletva i miralni uzusi i načela.

Zbog neodgovornog i neprofesionalnog odnosa predložena kandidatkinja izgubila je povjerenje, ne samo onih koji su trpjeli i trpe posljedice te neodgovornost već i onih koji znaju značenje riječi povjerenja. Uz sve to, predlagal kadrovskog rješenja je trebao znati i za činjenicu da predložena kandidatkinja ima veze sa Žepčem, sa općinom koja je među prvima donijela dekret kojim se predlagač u svojstvu šefa država proglašava nepoželjnom osobom”, naveli su iz Udruženja logoraša, poručujuči da su tu i za dodatna objašnjenje i primjere.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare