Svijet

Loše vijesti za Putina: Rusija se hvalila moćnim oružjem, a sada joj zbog rata prijeti propast industrije

Nacije koje kupuju većinu svog oružja od Rusije sada dovode u pitanje njihovu pouzdanost i buduće isporuke, pošto rusko oružje propada tokom rata u Ukrajini, napisao je u članku za “Sandey Gurdian” bivši britanski pomorski ataše u Moskvi John Dobson.

Nakon što se ruski predsjednik Vladimir Putin početkom juna uporedio sa Petrom Velikim, Dobson je u članku naslovljenom “Vladimir ne tako veliki” izneo detalje ruskih neuspjeha u ratu i rekao da je, za razliku od bivšeg ruskog cara, sve više dokaza da Putin neće uspjeti u svojoj težnji da osvoji Ukrajinu i inkorporira je u “novo rusko carstvo”, prenosi "Blic".

Brojni neuspjesi

Rusija, koja je prema Stokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI), imala 19 odsto udjela u svom globalnom izvozu velikog oružja između 2017-2021, zabilježila je brojne neuspjehe u ratu u Ukrajini koji će dovesti do “propasti” njene oružane industrije, naveo je Dobson, ukazujući da su do sada brojni ruski generali poginuli u sukobu ili ih je Putin otpustio.

To nije prošlo neprimijećeno širom svijeta, jer zemlje pažljivo posmatraju loše performanse Rusije u Ukrajini i izvlače svoje zaključke, istakao je Dobson.

On je istakao da je Rusija uvijek reklamirala svoje oružje kao jeftinije i lakše za održavanje od zapadnog, ali da ta reklama možda više neće biti efikasna za mnoge zemlje koje su vidjele gubitke ruske opreme i njene kvarove na bojnom polju.

Stručnjaci procjenjuju da je Rusija izgubila oko 1.000 tenkova, 50 helikoptera, 400 primjeraka artiljerijskih oruđa te da bi, kako je naveo Dobson, stopa neuspjelih lansiranja projektila mogla da bude čak 60 odsto zbog “nedostataka u dizajnu i zastarjele ili inferiorne opreme”.

Krajem maja je primijećeno da je Rusiji ponestanu tenkovi na bojnom polju i da se Moskva okrenula zastarjelim modelima.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga prijavio je, kako je tada preneo “Forbes”, prvi znak kolapsa ruskog oklopnog korpusa.

Nedostatak oklopnih rezervi, u kombinaciji sa problemima u proizvodnji novih tenkova, mogao bi da počne da ometa ruske ratne napore.

Zastarjela oprema

Dok ukrajinski projektili nastavljaju da uništavaju stotine neprijateljskih tenkova, ruske jedinice će se sve više upuštati u borbu sa starim i zastarjelim tenkovima koji su još uvijek ispravni.

A to bi moglo da ubrza stopu gubitaka jer bi Ukrajinci trošili manje napora i manje projektila da uništavaju sve više zastarjelih ruskih tenkova.

I britansko Ministarstvo odbrane je u izvještaju krajem maja navelo da su ruske snage iz skladišta vjerovatno izvukle tenkove tipa T-62 stare 50 godina i prebacile ih na jug Ukrajine.

Ti tenkovi bit će naročito ranjivi na protivtenkovsko oružje i naglašavaju činjenicu da Rusiji manjka moderne opreme spremne za borbu, tvrde britanski obavještajci.

To što Rusi ponovo aktiviraju T-62 ide u prilog onome što je historičar Chris Owen nedavno napisao na Twitteru - da mnogi, ako ne i većina, od otprilike 10.000 tenkova u ruskim skladištima više nisu u radnom stanju zbog zuba vremena.

Neki T-62 su upotrebljivi jer su jednostavniji od modernijih tipova, sa manje delikatne elektronike. Također, ima ih više.

Dobson je ukazao da je Rusija također pogođena sankcijama zbog čega će joj biti teže da proizvodi oružje bez pristupa stranim komponentama.

Takozvana “kontrola izvoza” brani kompanijama da šalju Rusiji ključne proizvode, poput poluprovodnika, sa ciljem postepenog izgladnjivanja njene ekonomije.

Jedan od glavnih zvaničnika administracije američkog predsjednika Joa Bidena izjavio je još početkom maja da bi određena kontrola izvoza mogla da našteti Putinovoj vojsci u bliskoj budućnosti.

Kontrola izvoza

"Zbog kontrole izvoza koju smo već uveli dva glavna ruska proizvođača tenkova više ne posluju. Rusija danas ima daleko manje tenkova nego što je imala kad je krenula u invaziju i ne može da ih napravi više zbog akcije koju mi preduzimamo sa sankcijama – rekao je zamjenik američkog ministra finansija Voli Adeyemo.

Bijela kuća je rekla da kontrole izvoza imaju za posljedicu neaktivnost dva velika proizvođača tenkova u Rusiji – “Korporaciju Uralvagonzavod” i “Čeljabinsku fabriku traktora” – usljed nedostatka stranih komponenti.

Posmatrači su također primijetili manje tenkova nego inače na godišnjoj vojnoj paradi u Moskvi povodom Dana pobjede, 9. maja.

U godinama koje dolaze, historičari će se osvrnuti na ovu ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu i navesti brojne nenamjerne posljedice rata, ne samo propast ruske industrije oružja, koje su proizašle iz Putinove bizarne i nelogične odluke 24. februara 2022., zaključio je Dobson, osvrćući se na datum početka ruske invazije.

U međuvremenu, Ukrajini je stigla obećana američka pošiljka naprednih raketnih sistema...