Region

Miloševićev učenik Ivica Dačić : Cijeli region bi mogao biti pred sutuacijom – rat ili mir

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas povodom napetosti na sjeveru Kosova da međunarodna zajednica mora da poduzme najoštrije mjere da se prekine sa “jednostranim potezima koji će cijeli region dovesti pred situaciju rat ili mir”.

Međunarodna zajednica, kako je rekao, zaista treba da donese ključnu odluku šta želi na Kosovu – rat ili mir.

“Ovo što se sada dešava nije samo ruganje u lice čitavoj međunarodnoj zajednici, već predstavlja i pokušaj zastrašivanja sa krajnjim ciljem vojnog osvajanja sjevera Kosova gdje žive Srbi i sa dodatnim ciljem da se oni protjeraju sa Kosova”, rekao je Dačić za Tanjug.

Predsjednik parlamenta je podsjetio da po Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN, sigurnosnu funkciju na Kosovu obavlja KFOR, odnosno NATO.

PROČITAJTE  Brnabić zabrinuta: Broj preminulih je dramatičan. Pooštrit ćemo kontrole

On je rekao da podržava državne organe na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nadležnim ministarstvima, odnosno vojskom i policijom.

“Naše crvene linije jesu opstanak Srba na Kosovu, naročito na sjeveru Kosova, i nećemo dozvoliti nikakve oružane napade na sjeveru. I to cijeloj međunarodnoj zajednici mora da bude jasno”, poručio je Dačić.Povezani postovi: