Politika

Mladi SDA odgovaraju mladima Naše stranke: Niste vi nikakvo bezgrešno čedo bh. demokratije, već mašnom umotana interesna organizacija

Asocijacija mladih SDA pozvala je na formiranje fronta bh. patriota, a Forum mladih Naše stranke odgovorio im je da bi se taj front trebao boriti također protiv uhljebljivanja i lažnog patriotizma te da onda u njemu ne bi bilo mjesta ni za koga u SDA.

Stigla je nova reakcija Asocijacije mladij SDA. Oni kažu da se glas Foruma mladih Naše stranke čuje samo kada komentiraju poteze SDA.

"Spremnost kolega iz Naše stranke da naš iskren i dobronamjeran poziv pretvore u poligon za jalove dnevnopolitičke rasprave neće ohrabriti građane naše zemlje, koji sa strepnjom osluškuju razmjere političke krize u kojoj se nalazimo. Ljudi naše dobi, svih nacionalnosti, različitih ideoloških i političkih gledišta, među kojima i maloljetnici, životima su branili Bosnu i Hercegovinu, ujedinjeni u jedinstven patriotski blok. Naša generacijska dužnost je da poštujemo tu vrijednost i iz nje crpimo snagu za prevazilaženje međusobnih nesporazuma. Spremnost za taj otvoreni pristup, politiku razgovora i približavanja stavova, ostaje trajno opredjeljenje AM SDA BiH", navodi se u saopćenju.

Kažu da njihove kolege iz Naše stranke o jačanju države i državotvornosti BiH govore s mnogo zanosa i samopouzdanja, "iako prema volji birača u Bosni i Hercegovini i dalje predstavljaju minoran politički projekat".

"O toj obećavajućoj i spasonosnoj političkoj viziji koju nude, najbolje mogu govoriti građani Kantona Sarajevo. I to malo osvojene vlasti, dovoljno je da Naša stranka objelodani način na koji bi jačala državne institucije.

Vlast u Kantonu Sarajevo koju predvodi predsjednik Naše stranke čini koalicija sastavljena od stranačkih preletača. Ta vlast je netransparentna, a njeni ministri vakcinišu se iza zatvorenih vrata. Vlada kojom upravlja Naša stranka je neefikasna, potresena koruptivnim aferama i stranačkim zapošljavanjem, zbog čega štrajkaju uposleni u javnim ustanovama. To je nestabilna i neizvjesna vlast, čiji ministri daju ostavke, a njihove pozicije ostaju mjesecima upražnjene. Kolege iz Foruma mladih Naše stranke SDA smatraju glavnim krivcem za dugogodišnje političko i ekonomsko stanje u kojem se nalazi BiH, ali im ne smeta da u svom koalicionom savezu gomilaju upravo bivše članove SDA. Valjda jer vlast zbližava i potire sve razlike", navode.

Nadalje, osjenjuju da, iako Naša stranka svoju politiku predstavlja revolucionarnom i spasonosnom, njeni visokopozicionirani članovi već su promijenili nekoliko stranaka, nakupivši pristojan budžetski staž.

"Neki od njih ne poznaju geografske regije BiH, ali zato ponosno pišu prijedloge za promjene Ustava, države koju ni ne poznaju. Iako se spasiocima i iskupiteljima predstavljaju i naše kolege iz Foruma mladih, njihova Naša stranka na političkoj sceni BiH nije ništa novo. Nije to nikakvo bezgrešno čedo bh. demokratije, već raskošnom mašnom umotana interesna organizacija, koja samo nastoji ugrabiti vlast. To nastojanje je legitimno, ali ono ne bi smjelo nadjačati glas razuma, posebno u vremenima kada prijetnje integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine otkrivaju našeg zajedničkog neprijatelja", navodi se u saopćenju Asocijacije mladih SDA.