donosimo recept

Mnogi ga jedu samo uz meso ili u salati, a odličan je i u pudingu. Znate li o čemu je riječ?

Posljednjih je godina pir visoko na listi poželjnih žitarica. Osim u izvornom obliku, možete ga pronaći u brašnu, mlijeku, ali i tjestenini, a donosimo vam i način kako da ga pripremite kao slasticu.

Pir je cijenjen upravo zbog svog blago orašastog okusa, svestrane i jednostavne upotrebljivosti te visokog sadržaja minerala i vitamina. Danas je pir moguće kupiti u trgovini u izvornom obliku, ali i kao sastavni dio tjestenina. Na policama možete pronaći i pirovo brašno koje se uglavnom koristi za izradu kruha i peciva. U Njemačkoj i Austriji hljeb i kiflice od pira (Dinkelbrot) možete pronaći u gotovo svakoj pekari, dok se u Poljskoj pir koristi i za proizvodnju votke. Umjesto kravljeg i popularnijih biljnih mlijeka, danas mnogi biraju i pirovo, dok se mljevena zrna pira koriste i kao zamjena za kafu.

S obzirom na to da je najzastupljeniji pir u mekinji, prije njegove obrade morat ćete ga namakati šest do osam sati. Tako pripremljen trebat će kuhati 50 do 60 minuta, a najbolji omjer ječma i vode je 2:1. Kuhanje pira slično je kuhanju tjestenine, u slanu vodu ubacite namirnicu i po završetku ocijedite. Pir je nakon obrade prašnjav, pa ga je zato dobro isprati. Ako ipak volite aromu orašastih plodova u jelu, pir možete i tostirati na tavi s malo maslinovog ulja oko pet minuta, što poništava prethodni postupak ispiranja jer pomaže sjediniti tu prašinu u jelo. Ovu dragocjenu namirnicu možete staviti u rižota, variva, domaću tjesteninu ili jednostavno njom obogatiti kakvu proljetnu salatu. Ako vam ipak ostane skuhanog pira koji niste iskoristili, možete ga skladištiti u zatvorenoj posudi u hladnjaku i iskoristiti u roku od tri dana. Da ne mislite da je pir namirnica samo slanih jela, donosimo recept za pirov puding!

Potrebno:

60 g putera

70 g muscovado šećera

100 g pira

½ mahune vanilije

300 ml creme fraiche

375 ml punomasnog mlijeka

½ štapića muškatnog oraščića

pekmez od marelice

Priprema:

U tavi na laganoj vatri otopite puter i šećer, dodajte pir i vaniliju, te promiješajte. Dodajte vrhnje, trećinu mlijeka i naribani muškatni oraščić. Lagano kuhajte uz stalno miješanje pazeći da je pir ravnomjerno raspoređen po tavi. Kad smjesa zakuha, počet će se stvarati sloj taloga, ali nemojte ga uklanjati jer će tokom kuhanja stvoriti kožicu. Smjesu pažljivo ulijte u keramičku ili staklenu posudu za pečenje i umiješajte ostatak mlijeka.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 140 ºC. Pecite 30 minuta, pa smanjite na 120 ºC i pecite još 90 minuta. Puding je gotov kad postane gust i kremast. Prije posluživanja pustite da se ohladi i servirajte uz omiljeni pekmez ili umak od voća.