Vijesti

Može li “opozicija” zaustaviti Dodika u njegovom osvetničkom pohodu?

Da se Milorad Dodik nije šalio niti govorio u afektu kada je najavio osvetu zbog gubitka velikih gradova u RS na lokalnim izborima postaje jasno posljednih dana.

Naime, već je procurila informacija da Vlada RS priprema izmjena zakona o lokalnim samoupravama kojima želi razvlastiti načelnike i gradonačelnike tamo gdje vladajućem SNSD-u odgovara.

Iako iz SNSD-a demantirao navode da se takav zakon priprema, a što je prvi objavio portal Capital, dokaza za takvo nešto je napregršt. Tako je i urednik ovog portala Siniša Vukelić na svom twitteru objavio fotografije izmjena koje se propremaju.

Jasno je da će prvo na udaru Dodika i SNSD biti Banja Luka i Bijeljina.

Čini se da je krenuo iz Bijeljine.

Vlada Republike Srpske je naime, na sjednici 3. septembra donijela Odluku o prenosu akcija Republike Srpske u AD „Grad“ Bijeljina na Grad Bijeljinu.

Danas je tu odluku poništila.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade RS pod tačkom 15. bio je Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o prenosu akcija Republike Srpske u AD „Grad“ Bijeljina na Grad Bijeljinu.

Novoizabrane gradonačelnike Banjaluke Draška Stanivukovića i Bijeljine Ljubišu Petrovića, Dodik je ocijenio kao smetnju.

“Usput da vam kažem, bez obzira koliko bilo arogantno ili ne, ukoliko nešto ostane van nadležnosti skupštine promjenićemo i zakon i statut i to staviti pod nadležnost skupštine”, kazao je tada vidno uznemireni Dodik.

Opozicija je ovakvo ponašenje Dodika ocijenila kao neprihvatljivo, a Draško Stanivuković je najavio i moguće proteste.

"Pokušaj da se ovo izmijeni nije udar na njih dvojicu (Stanivuković i Petrović), nego na građane koji su ih izabrali sebi za gradonačelnike i na osnovna demokratska prava stanovnika Republike Srpske. Stanovnici ova dva grada neće prihvatiti da njihovo biračko pravo i demokratija budu izigrani promjenama zakona poslije izbora i onaj koji to pokuša moraće se suočiti sa posljedicama postizbornog prekrajanja izborne volje građana – rekao je danas Mirko ŠArović, predsjednik SDS-a za portal srpskainfo.