trikovi za ljepotu

Mrkva umjesto botoksa: I povrće čini ljepšim

Svako ko jede određenu hranu postaje posebno privlačan onima oko sebe. Istraživači sa Univerziteta St. Andrews otkrili su da povrće bogato karotenom zapravo povećava privlačnost.

Za blistavu kožu oslanjamo se na puno vode, njegu protiv starenja i bezbroj tretmana za uljepšavanje. Ali ključ prirodnog sjaja mogao bi biti iznenađujuće jednostavan. Kao što su istraživači sa Univerziteta St. Andrews u Škotskoj sada otkrili, trebalo bi, prije svega, redovno jesti mrkvu.

Prema škotskoj studiji, mrkva nije samo zdrava, ona vas zapravo čini lijepim. Biljni pigmenti sadržani u povrću mijenjaju ten kada se redovno konzumiraju. Boju uzrokuju crveni i žuti karotenoidi iz povrća koji se talože u koži. To čini ton kože nešto žutijom. Prema nalazima studije, druga osoba to nesvjesno doživljava kao privlačnost.

U istraživanju je učestvovalo 35 ispitanika svijetle puti u dobi od 18 do 25 godina. Intenzitet žutih i crvenih tonova kože na sedam dijelova tijela prvo je ispitan spektrofotometrom. Svi ispitanici dali su detaljne informacije o svakodnevnoj konzumaciji voća i povrća na početku studije i nakon tri i šest sedmica.

Nakon šest sedmica postalo je jasno da se crvena i žuta boja kože povećava s brojem dodatnih dnevnih porcija voća i povrća. Tokom perioda istraživanja, pojedini ispitanici su konzumirali između jedne i osam takvih porcija dnevno. Mjerenja su pokazala da promjene boje nisu posljedica povećane proizvodnje melanina, već povećanog sadržaja karotenoida.

Osim lijepe nuspojave, odavno je poznato da je mrkva veoma zdrava. Tijelo pretvara karotenoide koje sadrži (beta-karoten) u vitamin A. Ovo osigurava zdravu kožu i oči, jača imunološki sistem i podržava rast ćelija.

Mrkva se koristi kao prilog, pečeno povrće, supa, pire.